A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Загальні питання виїзду за кордон у воєнний час

Дата: 12.10.2022 16:00
Кількість переглядів: 709

Загальні питання виїзду за кордон у воєнний час

 

Яке законодавство визначає порядок перетину кордону Українцями у воєнний час

 

 

«Правила перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

(Відповідно до п. 2-6 Правил У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов'язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».)

Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні»

Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 65/2022 «Про загальну мобілізацію»

Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України»

Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (зокрема стаття 23)

Закон України «Про правовий режим воєнного стану»

Заборонити виїзд дитини другому із батьків

 

Усно це зробити неможливо.

Надання Державній прикордонній службі України та виконання нею доручень уповноважених державних органів щодо осіб, які перетинають державний кордон, здійснюються відповідно до Порядку надання Державній прикордонній службі України та виконання нею доручень уповноважених державних органів щодо осіб, які перетинають державний кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2013 № 280 (далі – Порядок).

Згідно з пунктом 5 Порядку уповноважені державні органи можуть надавати доручення про заборону виїзду з України осіб, яких за рішенням слідчого судді, суду тимчасово обмежено у праві виїзду з України, у тому числі тих, до яких застосовано запобіжний захід, передбачений Кримінальним процесуальним кодексом України, за умовами якого передбачено таке обмеження.

У разі надходження до Адміністрації Держприкордонслужби України судового рішення про тимчасове обмеження у праві виїзду з території України дитини і внесення інформації у відповідні бази даних, Державною прикордонною службою України буде вжито всіх заходів, передбачених законодавством, щодо недопущення її незаконного виїзду за межі України.

Виїзд чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, в тому числі і від різних шлюбів

 

За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Зокрема, абзацом четвертим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Таким чином, визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей.

Отже, для перетину кордону на даній підставі необхідно надати підтверджуючі документи на утримання трьох і більше дітей віком до 18 років.

Такими документами можуть бути:

1)свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);

або

рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком;

або

рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком;

або

2) посвідчення батька багатодітної сім’ї.

Також слід врахувати, що якщо чоловік не проживає однією сім’єю зі своєю дитиною ( дітьми), необхідно надати докази утримання такої дитини (дітей).

Підтверджуючими документами можуть бути:

рішення суду про призначення аліментів на утримання дитини (дітей) та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів, розміру сплати таких аліментів, тощо.

Виїзд чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, без дітей

 

Для чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, можна перетинати кордон за наявності свідоцтва про народження дітей (трьох і більше) або нотаріально завірені їх копії.

Виїзд чоловіка, який самостійно виховує одну та більше дитину

 

За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Зокрема, абзацом п’ятим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Таким чином, громадяни України, які самостійно виховують хоча б одну дитину віком до 18 років, мають право виїжджати за межі України за наявності одного з таких документів:

1) свідоцтво  про народження дитини (дітей);

2) свідоцтво про смерть матері дитини

або

рішення суду про позбавлення матері батьківських прав

або

рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав

або

рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою

або

рішення суду про оголошення матері померлою

Разом з тим, громадянам необхідно врахувати, що у разі, якщо чоловік вдруге одружився, то у такому випадку він вже не вважається особою, яка самостійно виховує дитину віком до 18 років.

Виїзд чоловіка, який супроводжує особу з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи,

а також

Виїзд чоловіків, для догляду за хворими батьками, дружиною, дітьми

 

 

Супровід інваліда можливий тільки 1 раз на період дії воєнного або надзвичайного стану.

 

Виїзд чоловіків, для догляду за хворими батьками, дружиною, дітьми не можливий без хворого.

 

Порядок встановлено: Пункт 2-1 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

 

Зазначена норма поширюється на військовозобов’язаних, які перетинають державний кордон на виїзд з України, лише для супроводу осіб з інвалідністю І чи ІІ групи та осіб, які потребують постійного догляду.

 

Перетин державного кордону військовозобов’язаними для супроводу осіб з інвалідністю ІІІ групи законодавством України непередбачено.

Виїзд чоловіка, який супроводжує дітей, дружину, батьків на лікування

 

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть супроводжувати дружину у випадку якщо вона має інвалідність І чи ІІ групи та дітей які мають інвалідність, а також дітей тяжкохворих на перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий  церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги,що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною  комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, що встановлені МОЗ, - здійснюється матір’ю та / або батьком, опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями, які здійснюють такий супровідза наявності:

довідки про отримання державної допомоги на дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку,  рідкісніорфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний  параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги);

або документа, виданого лікарсько-консультативною комісією  закладу охорони здоров’я в порядку та за формою,що встановлені МОЗ;

документів, що підтверджують родинні зв’язки (у разі здійснення супроводу  матір’ю та / або батьком);

або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує таку дитину (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями).

(п. 2-2 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57)

Виїзд чоловіків для догляду за хворими батьками, дружиною, дітьми

 

Відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 – тільки у супроводі хворого.

Дозвіл на виїзд чоловіків, для повернення свої дітей із закордону

 

На загальних підставах виїзду чоловіків, які підлягають мобілізації.

Виїзд дитини (до 16 років) в супроводі батьків та інших осіб у воєнний час

 

На час запровадження в Україні правового режиму воєнного стану діють положення абзацу тринадцятого пункту 2-3 Правил, відповідно до яких:

Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Виїзд дитини без одного із батьків

 

Довіреність другого із батьків не потрібна.

Виїзд дітей за свідоцтвом про народження

 

Дозволяється.

Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Чи може дитина, громадянин України, в’їхати в Україну за свідоцтвом про народження яке видане за кордоном. І що для цього потрібно

 

Може.

Статтею 1 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» передбачено, що громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну.

Згідно із частиною шостою статті 1 Закону України «Про нотаріат» вчинення нотаріальних дій за кордоном покладається на консульські установи України, а у випадках, передбачених чинним законодавством – на дипломатичні представництва України.

Згідно зі статтею 2 Конвенції що скасовує вимогу легалізації
іноземних офіційних документів кожна з Договірних держав звільняє від легалізації документи, які мають бути представлені на її території. Під легалізацією розуміється тільки формальна процедура, що застосовується дипломатичними або консульськими агентами країни, на території якої документ має бути представлений, для посвідчення автентичності підпису, якості, в якій виступала особа, що підписала документ та, у відповідному випадку, автентичності відбитку печатки або штампу, якими скріплено документ.

Виїзд дітей за кордон на оздоровлення та відпочинок

 

Під час дії правового режиму воєнного стану діти зможуть виїжджати за кордон на оздоровлення та відпочинок виключно за наявності згоди Нацсоцслужби. При цьому більше не потрібно здійснювати нотаріальне засвідчення документів.

Прикордонний контроль здійснюється із пред’явленням документів:

- згоди Нацсоцслужби на виїзд групи дітей;

- списків групи дітей та осіб, які супроводжують за кордон;

- паспорта громадянина України для виїзду за кордон дитини або свідоцтва про народження дитини;

- погодження службою у справах дітей згоди представників кожної дитини на її виїзд;

- заяви батьків на виїзд дитини за кордон, завіреної службою у справах дітей.

Виїзд студентів-чоловіків

Виїзд не дозволяється.

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є здобувачами передвищої та вищої освіти, асистенти – стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти не підлягають призову на військову службу під час мобілізації,

але

дана категорія не має права виїжджати за кордон, так як ця категорія зазначена в абзаці другому частині третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну  підготовку та мобілізацію», а не у частині першій цієї статті.

А тому, відповідно до п. 2-6 Правил, дана категорія громадян не має права виїжджати за межі території України.

 

Виїзд з України громадяни України здійснюється з урахуванням вимог, передбачених для таких осіб Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі – Правила).

Відповідно до пункту 2-6 Правил у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», зокрема, здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень