Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

6 грудня - День святого Миколая

Дата: 06.12.2023 11:04
Кількість переглядів: 50

Українці з давніх часів вважають Миколая заступником простого люду, особливо несправедливо скривджених. А ще він опікується тими, хто подорожує, та моряками. У нас цього святого називають «скоропомічним» – адже він завжди спішить на допомогу тим, кому вона потрібна.

Фото без описуІкона Чудотворця була на кожній чайці запорозьких козаків. Рибалки Причорномор’я жертвували йому перший улов. А під час бурі виносили на палубу образ і служили перед ним молебень. Чумаки зображували Миколая на сушеній рибі, найчастіше – камбалі, та брали з собою в дорогу до Криму.

У давнину на Миколая укладалися договори й угоди, бо всі були впевнені, що в цей святий день ніхто не зважитися на обман. А ще зі свята Миколая в українських містах починали працювати ярмарки, де встановлювалася ціна на хліб і борошно.

Традиція дарувати подарунки дітям на свято розповсюдилась Європою із середньовічної Німеччини. Її перейняли Австрія і Польща, а далі й Україна. Це підтверджується тим, що в Україні звичай класти дітям подарунки під подушку зберігся передовсім на Правобережній Україні, яка свого часу перебувала під владою Речі Посполитої.

Цікаві факти:
  1. Святий Миколай народився в Патарі, Лікія, стародавньому регіоні на території сучасної Туреччини. Рік його народження оцінюється приблизно в 270 році нашої ери.
  2. Щедрість Святого Миколая не знає меж.
    Одна з найвідоміших історій про святого Миколая розповідає про його щедрість до трьох бідних сестер. Він таємно забезпечив їх посагом, врятувавши їх від життя в труднощах і злиднях.
  3. Святий Миколай як захисник дітей.
    Прихильність Святого Миколая до дітей була нескінченною. Його часто зображують як захисника дітей, що сприяло його асоціації з даруванням подарунків під час різдвяного сезону.
  4. Єпископ Мир Лікійських.
    Святий Миколай став єпископом Мир, де він продовжував проявляти доброту та щедрість, заслуживши репутацію своєю безкорисливістю та відданістю своїй пастві.
  5. День Святого Миколая.
    6 грудня відзначається День Святого Миколая, традиція, яка сягає корінням у Середньовіччя. Цей день знаменує його смерть і вшановує його спадщину.
  6. Еволюція Санта-Клауса.
    Образ Святого Миколая поступово трансформувався в сучасного Санта-Клауса, завдяки впливу голландських та англійських традицій. Його червоно-біле вбрання та асоціація з даруванням подарунків збереглися донині.
  7. Прибуття Санта-Клауса в Америку.
    Голландські поселенці привезли легенду про святого Миколая до Америки, де йому дали ім’я «Сінтерклаас». Згодом це перетворилося на американізованого «Санта-Клауса».
  8. Зв’язок Святого Миколая з панчохами.
    Традицію розвішувати панчохи біля каміна на Святвечір приписують Святому Миколаю. Кажуть, що він поклав золоті монети в панчохи трьох сестер, яким допоміг.
  9. Святий покровитель моряків.
    Святого Миколая також вшановують як покровителя моряків. Вважається, що його заступництво захищає мореплавців від штормів і лих на морі.
  10. Всесвітні святкування.
    Святого Миколая відзначають у всьому світі з різними звичаями та традиціями. В одні країни він прибуває на білому коні, а в інші – на кораблі.
  11. Спадщина продовжує жити.
    Спадщина Святого Миколая залишається в серцях мільйонів, оскільки його безкорисливий і добрий дух продовжує надихати на вчинки милосердя та доброї волі під час святкового сезону.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень