A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

ГОТУЄМОСЬ ДО ЖНИВ

Дата: 31.05.2021 08:15
Кількість переглядів: 433

 З настанням жнив в аграрному секторі значно зростають обсяги виконуваних робіт, зростає кількість осіб, що беруть участь у виробництві, в т.ч. за рахунок тимчасово залучених, збільшується тривалість робочого дня. До того жнива – це ще й сезон підвищеної пожежної небезпеки.

     На даний період припадає понад 25 відсотків випадків травмування від загальної кількості потерпілих у сільському господарстві. Найчастіше (понад 40%) нещасні випадки трапляються безпосередньо на полях та дорогах. З видів подій, при настанні яких трапились нещасні випадки зі смертельними наслідками, переважають наїзди на потерпілого (20%), падіння потерпілого (25%), дорожньо - транспортні пригоди внаслідок порушення правил дорожнього руху (понад 40%) та пожежі (3%).

Першопричинами нещасних випадків є порушення трудової і виробничої дисципліни, порушення правил дорожнього руху, допуск до роботи без навчання та перевірки знань з охорони праці, а також невиконання вимог інструкцій з охорони праці,  вимог пожежної безпеки. Особливу увагу необхідно звернути на підготовку та оснащення техніки засобами пожежогасіня, обкошування і оборювання хлібних масивів, розбивки їх на ділянки площею не більше 50га. та заборону спалювання стерні.

    При збільшені тривалості робіт на протязі доби необхідно забезпечити належні умови праці працюючих в польових умовах з виконанням вимог нормативно – правових актів з охорони праці та пожежної безпеки.

   Виходячи з аналізу причин і обставин виробничого травматизму та профзахворювання в попередні 5 років та враховуючи рекомендації комісій по розслідуванню нещасних випадків на виробництві, дійовими заходами профілактики можуть стати:

  • зміцнення трудової та виробничої дисципліни;

  • організація інструктування, навчання з охорони праці та профвідбору;

  • забезпечення безпеки машин, с/г техніки та виробничого обладнання;

  • передбачення технологічної перерви для працюючих протягом 30 – 40 хвилин після кожних 3 – 4 годин роботи зі встановленням оптимального графіку обідньої перерви;

  • проведення медичного обстеження;

  • забезпечення дійового контролю та нагляду за охороною праці;

  • дотримання правил дорожнього руху;

  • забезпечення виконання вимог пожежної безпеки.

Зазначені та подібні заходи не вимагають від господарників значних фінансових, трудових, матеріальних витрат, і в той же час сприятимуть збереженню життя і здоров’я працюючих, зменшенню матеріальних і моральних збитків. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень