A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

10 грудня – Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги

Дата: 08.12.2021 08:11
Кількість переглядів: 234

Історичний розвиток нашої цивілізації на всіх етапах свого становлення постійно перетинався з одними і тими ж питаннями, які надалі були окреслені і узагальнені в цілісне поняття - права людини. У сучасному світі права людини стали кваліфікуватися за цілою низкою напрямів. Це особисті права, соціальні, політичні, економічні, культурні тощо. Все це узагальнено і взято на озброєння як демократичні цінності.

Фото без опису

Після закінчення Другої світової війни Генеральною Асамблею ООН 10-го грудня 1948-го року була прийнята Загальна декларація прав людини і всім зацікавленим державам і організаціям було запропоновано відзначати цю дату як всесвітній День прав людини.

Саме тому, в Україні, у 2019 році, в день проголошення Декларації прав людини, було ініційовано проведення Всеукраїнського дня правової допомоги. Становлення та формування системи безоплатної правової допомоги відбувалося довгі роки незалежності нашої держави. І статтею 59 Конституції України визначено, що кожен має право на професійну правничу допомогу і у випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

З метою реалізації положень Конституції, Верховною Радою України 2 червня 2011 року прийнято Закон України «Про безоплатну правову допомогу», який визначає зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави та порядок надання безоплатної правової допомоги, державні гарантії щодо надання безоплатної правової допомоги.

Зокрема, право на безоплатну правову допомогу – це гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу.

Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг:

-  надання правової інформації;

-  надання консультацій і роз'яснень з правових питань;

-  складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);

-  надання консультацій, роз’яснень та підготовка проектів договорів користування земельними ділянками (оренда, суборенда, земельний сервітут, емфітевзис, суперфіцій) для сільського населення - власників земельних ділянок;

-  надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг:

- захист;

- здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

- складення документів процесуального характеру.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають категорії осіб зазначені в статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних; діти; внутрішньо переміщені особи; власники земельних ділянок, які проживають у сільській місцевості; ветерани війни; особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, викривачі корупції тощо).

Якщо особу підозрюють або обвинувачують у вчиненні злочину, вона має право на захист, що зокрема полягає у наданні можливості користуватися правовою допомогою захисника. У випадках передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України (КПК) та/або законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги підозрюваному, обвинуваченому правова допомога надається безоплатно за рахунок держави (ст. 59 Конституції, ст. 20 КПК, ст. 14 ЗУ «Про безоплатну вторинну правову допомогу»). Тобто, якщо особу затримано за підозрою у вчиненні злочину, вона має право на безоплатну правову допомогу незалежно від рівня доходів. Така допомога надається усім, хто перебуває під юрисдикцією України.

Кожен має можливість скористатися безоплатною правовою допомогою, яку надає Маньківське бюро правової допомоги за адресою: вулиця Соборна, 14 (каб. 9, 10), тел. (04748)6-36-03, або ж звернутись до мобільних та дистанційних пунктів консультування, які діють про органах місцевого самоврядування та органах виконавчої влади. Крім того, особи, які не мають можливості звернутися до бюро (особи похилого віку, особи з обмеженими фізичними можливостями), можуть отримати адресну правову допомогу за місцем їх проживання.

Система надання безоплатної правової допомоги працює для того, щоб кожна людина мала можливість захистити свої права. У цей День ми приєднуємося до цієї ініціативи і бажаємо всім нам розуму і мудрості. Нехай наші права і свободи починаються з нашого дотримання їх по відношенню до наших ближніх! Слідуючи принципам поваги та активної громадянської позиції ми будуємо майбутнє не тільки для нас самих, але і для наших нащадків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень