Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Відбулась зустріч керівництва з учасниками бойових дій на сході України

Дата: 08.02.2022 11:50
Кількість переглядів: 584

  Минулої суботи керівництвом Маньківської селищної ради та Уманської райдержадміністрації було проведено зустріч з учасниками антитерористичної операції щодо інформаційно - роз’яснювальної роботи про соціальну захищеність учасників АТО, їх права та пільги.

Фото без опису

   З словами вдячності до присутніх звернувся очільник Маньківської територіальної громади Валерій Івасюк, який зазначив: «На території Маньківської громади проживає 155 учасники бойових дій та 39 осіб з інвалідністю внаслідок війни з числа учасників АТО/ООС, з них  7 військовослужбовців, які отримали поранення, травми під час виконання обов»язків військової служби. Також 2 батькам загиблого військовослужбовця надано статус члена сім»ї загиблого (померлого) ветерана війни.  Даній категорії осіб надаються пільги та допомоги, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». З метою надання додаткових соціальних гарантій розроблено  три комплексні  довгострокові програми: «Соціальний захист ветеранів війни, осіб з інвалідністю та малозабезпечених громадян на 2021-2025 роки»;  

Фото без опису

 Комплексна програма  підтримки учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, їх сімей,  родин Героїв Небесної Сотні, постраждалих під час Революції Гідності та бійців – добровольців Маньківської селищної ради  на 2021-2025 роки;

Комплексна програма Маньківської селищної ради "Турбота на 2021 - 2025 роки». Відповідно до прийнятих програм надаються додаткові соціальні гарантії. Зокрема, за період 2021 року на умовах співфінансування місцевого та обласного бюджету забезпечено санаторно-курортними послугами 3-х осіб з числа учасників АТО/ООС в місцевому санаторії «Мошногір»я» на загальну суму 45 тис. грн.;

 за рахунок коштів місцевого бюджету відповідно до програми  2 учасникам АТО/ООС виділено одноразову матеріальну допомогу на загальну суму 12,0 тис. грн.; товаровиробниками району надано  одноразову матеріальну допомогу 6 учасникам АТО/ООС на суму 75 тис. гривень;

до відзначення пам»ятних дат та святкових подій 7 учасникам АТО/ООС та членам сім»ї загиблого військовослужбовця, придбано та вручено цінні подарунки на загальну суму 4,9 тис. грн.;

виплачується щомісячна компенсація по догляду на непрофесійній основі дружині пораненого військовослужбовця.

З метою надання соціальної послуги – соціальна адаптація ветеранам АТО/ООС КУ «Центр надання соціальних послуг» проведено Спартакіаду, в якій взяли участь 60 осіб. 

В минулому році за рахунок коштів місцевого бюджету 7 учасникам АТО/ООС  надано рецептів на безкоштовні ліки на суму 6,3 тис. грн.. зубопротезовано 4 учасників АТО/ООС на суму 12,3 тис. грн.; 4 учасники АТО/ООС отримали безоплатне лікування на суму 6, 2 тис. грн., 22 особи проліковано в обласному госпіталі.

Одного учасника бойових дій  в ООС, за співпраці з Уманським міськрайонним благодійним фондом «Свобода», безкоштовно забезпечено інвалідним візком кімнатного типу.

       В бюджеті громади на 2022 рік передбачені кошти на виконання заходів соціального захисту учасників АТО/ООС, зокрема на:

  • забезпечення санаторно-курортними послугами  45 тис. грн;
  • відвідування членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та учасників АТО/ООС  5 тис. грн;
  • перевезення пільгових категорій автомобільним транспортом, в т.ч. учасників АТО/ООС 933,4 тис. грн;
  • відшкодування абонементної плати за користування квартирним телефоном пільговим категоріям громадян, в т.ч. учасникам АТО/ООС 89,0 тис. грн;
  • забезпечення безкоштовними ліками учасників АТО/ООС – 5,0 тис. грн;.

Прийнято рішення селищної ради щодо забезпечення дітей пільгових категорій громадян в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах безкоштовним гарячим харчуванням, в т. ч. дітей учасників АТО/ООС.

   На наступному засіданні бюджетної комісії планується розглянути питання щодо пільгового забезпечення учасників АТО/ООС зубопротезуванням.  

Слід зазначити, що в 2021 році учасникам АТО/ООС товаровиробниками громади надана благодійна грошова допомога  на загальну суму 70 тис. грн.

Звертаю Вашу увагу, що за рахунок коштів державного бюджету надано можливість безкоштовно забезпечуватись послугами професійної адаптації, психологічноної реабілітації та санаторно-курортного лікування.»  

Фото без опису

 У рамках цього заходу голова РДА Ігор Миклащук та військовий комісар Уманського об’єднаного міського військового комісаріату Валерій Кондратюк надали професійні роз’яснення положень чинного законодавства щодо прав учасників антитерористичної операції, громадян, які мають статус учасника бойових дій та їх сімей, членів сімей загиблих військовослужбовців та обговорили питання формування територіальної оборони. Як зазначив голова РДА, наразі батальйон територіальної оборони Уманщини практично сформований, приміщення для базування обрано та завершується його облаштування. Це все вдалося зробити лише за один місяць, адже небайдужих допомогти в цій справі виявилося багато.

У свою чергу, присутні керівники територіальних громад також висловили безумовну підтримку. Частина громад уже прийняла програми і передбачила фінансування для батальйону тероборони, інші мають це зробити найближчим часом.

Ігор Миклащук наголосив, що батальйон є повноцінною і офіційною частиною Збройних Сил України. Водночас, в громадах діятимуть і добровольчі формування.

- У зв’язку зі збільшенням кількості інформаційних повідомлень у ЗМІ про скупчення російських військ на нашому кордоні та неадекватністю дій московського керівництва у суспільстві зросла тривога, що має розпочатися військова експансія Росії. Нагадаю, що насправді війна з Росією уже йде сьомий рік – на фронтах Донеччини і Луганщини гинуть наші хлопці, і також відкрито фронт інформаційний, – зазначив Ігор Миклащук. – Але якщо ми будемо мати сильну територіальну оборону, то ніякий агресор не наважиться на нас наступати. Сильна армія – це один з найпотужніших аргументів для підтримки миру.

  Окремо зупинилися на особливо важливій темі - пільги учасникам бойових дій, інвалідам війни та членам сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни. Загалом статус учасника бойових дій надає понад двадцять пільг, зокрема безкоштовне отримання ліків, 75% знижка на оплату комунальних послуг, безкоштовний проїзд у громадському транспорті, - відзначили директор комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Юлія  Панчук-Золотухіна та начальник відділу «Маньківське бюро правової допомоги»  Ірина Миронюк.

Фото без опису

Фото без опису

  Також присутні обговорили інші болючі проблеми, які турбують власне звільнених у запас військовослужбовців, членів їх родин та родин мобілізованих: питання організації санаторно-курортного лікування, соціальної і психологічної підтримки, соціального захисту дітей з категорії мобілізованих і учасників антитерористичної операції, надання матеріальних допомог і земельних ділянок та встановлення в селищі пам’ятника «Борцям за волю України».

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  За підсумками зустрічі селищний голова Валерій Івасюк та голова райдержадміністрації Ігор Миклащук зауважили, що триматимуть на постійному контролі долю кожного учасника бойових дій, мобілізованого та їх родин, сприятимуть вирішенню їх проблем особистого характеру і подякували всім присутнім за активність під час зустрічі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень