A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

НОВИНИ У ЗАКОНОДАВСТВІ УКРАЇНИ ЩОДО СПОСОБУ ВИКОНАННЯ ОБОВ'ЯЗКУ УТРИМУВАТИ ДИТИНУ

Дата: 22.02.2022 15:01
Кількість переглядів: 221

   26 січня 2022 Верховною Радою України прийнято Закон України  2008-IX «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї та родичів, та запровадження мінімального розміру тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів».

 Цим нормативно-правовим актом внесено зміни до статтей 181 та 272 Сімейного  кодексу України.

 Відтепер, якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитина, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Статтею 272 Сімейного кодексу України встановлюється розмір аліментів що стягуються з інших членів сім'ї та родичів, і строки їх стягнення.

Розмір аліментів, що стягуються з інших членів сім'ї та родичів на дітей і непрацездатних повнолітніх осіб, які потребують матеріальної допомоги, визначається у частці від заробітку (доходу) або у твердій грошовій сумі.

При визначенні розміру аліментів суд бере до уваги матеріальний та сімейний стан платника та одержувача аліментів.

Якщо позов пред’явлений не до всіх зобов’язаних осіб, а лише до деяких з них, розмір аліментів визначається з урахуванням обов’язку всіх зобов’язаних осіб надавати утримання. При цьому сукупний розмір аліментів, що підлягає стягненню на одну дитину, має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини і не може бути менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Мінімальний рекомендований сукупний розмір аліментів, що підлягає стягненню з інших членів сім’ї та родичів на одну дитину, становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

 

Більше про те як отримати первинну та вторинну безоплатну правову допомогу за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

#БПД #LegalAid #ПравоваДопомога


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень