A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Перетинання державного кордону дітьми, які виховуються в сімейних формах виховання під час війни

Дата: 15.03.2022 12:23
Кількість переглядів: 295

Враховуючи, що в Україні проводяться військові дії та з метою гарантування безпеки та збереження життя і здоров’я дітей спрощено правила виїзду з України дітей, які виховуються в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, під опікою, піклуванням і не досягли 18-річного віку, оскільки багато громадських об’єднань, які працюють за кордоном з дітьми готові організувати виїзд дітей групами.

1 березня 2022 року, прийнято постанову Кабінету Міністрів України 179, якою доповнено пункт 24 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57.

Зазначеними змінами передбачено, що виїзд за межі України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сімейних формах виховання і не досягли 18-річного віку, здійснюється у супроводі законного представника або іншої уповноваженої ним особи за наявності письмового погодження органу опіки та піклування чи військовою адміністрацією.

Крім того, виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима, або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків.

Також, Міністр соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що Уряд посилив контроль за виїздом за кордон дітей з вразливих категорій.

Зокрема, обласні військові адміністрації забезпечуватимуть організацію виїзду дітей з вразливих категорій за межі України у разі, якщо вжито вичерпних заходів щодо розміщення їх на безпечній території України.

Перелік документів, на підставі яких діти з вразливих категорій перетинають кордон, розширений:

• Запрошенням, в якому зазначається країна остаточного перебування дітей, кількість та категорія дітей, умови їх перебування, відповідальна організація, яка буде супроводжувати дітей протягом всього періоду їх перебування за межами України. Дана організація повинна мати лист підтримки державних установ країни перебування дітей.

• Письмовим погодженням обласної військової адміністрації про дозвіл на виїзд за межі України дітей, погодженим Нацсоцслужбою.

Відповідні зміни стосуються виїзду за межі України:

• Дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку та проживають або зараховані до закладів різних типів, в тому числі дітей з інвалідністю.

• Дітей, які не мають такого статусу, проживають або зараховані до закладів різних типів, в тому числі дітей з інвалідністю.

• Дітей, які виховуються в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, під опікою, піклуванням.

Відповідно до рішення Уряду, консульські установи в країнах, до яких виїхали діти з вразливих категорій, через МЗС протягом одного робочого дня інформуватимуть Мінсоцполітики та Нацсоцслужбу про взяття дітей на консульський облік.

Додатково Мінсоцполітики через уповноважених представників Міністерства соціальної політики, Нацсоцслужби, інших центральних органів виконавчої влади, громадських об’єднань, у тому числі міжнародних, та осіб, діяльність яких спрямована на захист прав дітей, може, відповідно до міжурядових домовленостей, здійснювати моніторинг умов перебування дітей за межами України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень