A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Нітрати у воді – смертельна небезпека

Дата: 01.06.2022 08:52
Кількість переглядів: 204

Фото без описуВ Україні щорічно реєструються поодинокі випадки смерті дітей, пов’язаних  із вживанням дитячих сумішей виготовлених на  колодязній воді з високим вмістом нітратів. Як правило, високий вміст нітратів реєструється у воді джерел децентралізованого  водопостачання, передусім криниць.

 Основними причинами забруднення води криниць нітратами є хаотична  забудова присадибних ділянок, облаштування, без урахування вимог санітарного законодавства, на незначній відстані від джерел децентралізованого водопостачання вигрібних ям, господарських споруд, гноярок, внесення в грунт азотних мінеральних добрив  з порушенням регламентів їх застосування (у надмірній кількості).

 Після надходження з водою у травну систему нітрати під впливом кишкової мікрофлори окислюються до нітритів. Останні потрапляють у кров, де блокують гемоглобін еритроцитів шляхом утворення метгемоглобіну, який уже не здатний вступати в реакцію з киснем і переносити його до клітин. Внаслідок цього відбувається гіпоксія або кисневе голодування  тканин організму, що в окремих випадках може призвести до летальних наслідків.

Це захворювання носить назву водно-нітратної метгемоглобінемії і має особливо важкий перебіг у дітей перших 3-х років життя.

 З метою запобігання нещасним випадкам внаслідок перенасичення організму людей шкідливими речовинами Маньківське відділення Уманського районного відділу Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб  МОЗ проводить лабораторні дослідження питної води на вміст нітратів.

За даними цих досліджень питна вода децентралізованого водопостачання ( кринична вода) за вмістом нітратів у 40 % не відповідає вимогам ДСанПіНу № 2.2.4-171-10  «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною».  А саме :  у 2019 році досліджено 67 проб, з них 40 не відповідає вимогам  ( 59%); у 2020 році досліджено 63 проби, з них 43 не відповідає вимогам (43%); у 2021 році досліджено 85 проб з них 36 не відповідає вимогам (42%).

        У зв’язку  з вищевикладеним, пропонуємо активно долучитися до дослідження питної води,  яка використовується для споживання дітьми віком до 3-х років  на вміст нітратів з колодязів та каптажів приватних домоволодінь. Дослідження проводяться у лабораторному  центрі (колишня санепідслужба) за адресою: смт.Маньківка вул.Соборна,11 безкоштовно.

Памятайте, що вживання доброякісної питної води – це запорука Вашого здоров'я та здоров'я Ваших дітей.

 

                                     Маньківське відділення Уманського районного                      

                                      відділу Черкаського обласного центру контролю         

                                     та профілактики хвороб  МОЗ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень