A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Оплата навчання під час воєнного стану

Дата: 11.08.2022 15:25
Кількість переглядів: 1801

Відповідно до Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» № 64/2022 від 24.02.2022 р. (зі змінами) на території України введено воєнний стан. Відповідно до листа Торгово-промислової палати України № 2024/02.0-7.1 від 28.02.2022 р. у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та введенням воєнного стану було засвідчено форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) починаючи з 05 години 30 хвилин 24.02.2022 р.

Тобто, особа, яка порушує свої зобов’язання, у зв’язку із обставинами пов’язаними із військовою агресією Російської Федерації проти України, в період дії введеного воєнного стану, має право долучати до свого повідомлення про форс-мажорні обставини, які унеможливили виконання зобов'язань за умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів у встановлений термін для можливості обґрунтованого перенесення строків виконання зобов’язань та вирішення спірних питань мирним шляхом.

При цьому, у разі необхідності, сторона, яка порушила свої зобов’язання в період дії форс-мажорних обставин, також має право звертатися до ТПП України та уповноважених нею регіональних ТПП за отриманням відповідного Сертифіката про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) дотримуючись порядку встановленого Регламентом https://ucci.org.ua/dokumienti-dlia-zavantazhiennia за кожним зобов’язанням окремо. 

Відповідно до ч. 1 ст. 617 Цивільного кодексу України, ч. 2 ст. 218 Господарського кодексу України та умовами укладеного Договору про надання освітніх послуг – форс-мажорні обставини не звільняють від виконання зобов’язань (своєчасно сплачувати за освітні послуги) по Договору в цілому, а дають право не виконувати їх на період дії форс-мажорних обставин, та звільняють від відповідальності за невиконання таких зобов’язань у визначений Договором строк. Тобто, настання форс-мажорних обставин впливає лише на звільнення від відповідальності за прострочення виконання зобов’язань (не нараховуються штрафні санкції).

Враховуючи вищезазначене, якщо одна сторона Договору продовжує надавати освітні послуги та продовжує виконувати умови Договору, то інша сторона Договору в свою чергу теж зобов’язана виконувати умови цього Договору та оплачувати навчання. Навчальний заклад, як сторона Договору не має права змінювати самостійно строки сплати за Договором без особистого звернення здобувача освіти, тому здобувач для оформлення відповідних документів повинен сам звернутися до навчального закладу для вирішення питання про відстрочення/розстрочення оплати за надання освітніх послуг у зв’язку з форс-мажорними обставинами, що виникли після введення воєнного стану в Україні.

Для отримання консультації з цього питання та інших громадяни мають можливість скористатися безоплатною правовою допомогою, яку надає Маньківське бюро правової допомоги за адресою: смт Маньківка, вулиця Соборна, 14 каб. 10 (перший поверх), тел. (04748)6-36-03.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень