Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Дата: 31.01.2024 08:45
Кількість переглядів: 42

Декларуйте доходи правильно: способи подання декларації та випадки звільнення від такого обов’язку. Кампанія декларування доходів триває. Аби у вас виникало якнайменше складнощів з поданням декларації, ми продовжуємо розповідати про ключові особливості щодо декларування доходів, отриманих громадянами у 2023 році. Сьогодні розповімо про способи подання декларації та випадки, у яких декларацію подавати не потрібно.

Фото без опису

Способи подання податкової декларації про майновий стан і доходи.

Платник податків самостійно обирає спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи:

1) особисто або уповноваженою особою;

2) поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання (п. 49.5 ст. 49 Кодексу);

3) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законівУкраїни «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Також це можна зробити за допомогою мобільного застосунку «Моя податкова», що останнім часом набуває особливої популярності.

В електронній формі податкову декларацію можна подати на сайті Державної податкової службиУкраїни в особистому електронному кабінеті платника податків.

Для зручності платників податків ДПС в особистому Е-кабінеті розміщено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», що надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації на підставі даних Державного реєстру фізичнихосіб – платників податку та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»  дозволяє сформувати податкову декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.

Випадки, коли податкову декларацію подавати не потрібно:

Є випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається. Про це йдеться в Податковому кодексі України.

Це стосується платників, які отримали:

- доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з Кодексом не входять до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу (наприклад таких як заробітна плата, виплати за договорами цивільно-правового характеру, дохід від оренди, отриманий від юридичної особи або фізичної особи-підприємця тощо);

- доходи від продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до Кодексу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких податок був сплачений при нотаріальному посвідченні договорів;

- доходи у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку (наприклад від близьких родичів) та/або з яких сплачено податок відповідно до п.174.3 ст. 174 Кодексу.

Також податкова декларація не подається у випадках, прямо передбачених Кодексом.

            Додамо, що у разі виникнення питань, ви завжди можете звернутись за консультацією до наших фахівців.

Уряд продовжив скасування ПДВ і мита на ввезення безпілотників до 2025 року

Згідно із Законами України від 21 листопада 2023 року №3474-ІХ і 3475-ІХ ще на рік до 1 січня 2025 року продовжили звільнення від сплати ПДВ та ввізного мита безпілотних літальних апаратів та деяких інших товарів, а саме: 

- безпілотні літальні апарати;

- оптичні приціли, коліматорні приціли (коліматори), приціли нічного бачення або тепловізійні приціли;

- тепловізійні біноклі, монокуляри та бінокуляри, прилади нічного бачення (біноклі та монокуляри);

- далекоміри, що використовуються в оборонних цілях;

- переносні радіостанції;

- портативні радіоелектронні засоби виявлення та протидії безпілотним літальним апаратам (антидронові рушниці).

Зміни до Податкового кодексу України щодо пільг з ПДВ набули чинності 08.12.2023. 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень