Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

До уваги жителів громади!!!

Дата: 03.02.2025 11:43
Кількість переглядів: 148

Станом на 01.01.2025 набрала чинності стаття 34 «Забій тварин» Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», якою регламентовано, що м’ясо свіже, отримане в результаті забою не на бійні, що має експлуатаційний дозвіл, може використовуватися виключно для власного споживання або для реалізації на агропромисловому ринку кінцевому споживачу в межах 50 км від місця забою або в області, в якій він здійснений.

Фото без описуТакож набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19.04.2024 № 1279 «Про затвердження Гігієнічних вимог до агропродовольчих ринків» пунктом 2 розділу  V якого визначено, що цілі туші або частини туш, м’ясо, субпродукти парнокопитних та інших  копитних тварин можуть реалізовуватися на агропромислових ринках за умови, якщо вони отримані від ідентифікованих  сільськогосподарських тварин відповідно до вимог  законодавства про ідентифікацію  та реєстрацію тварин:

  • Закон України «Про особисте селянське господарство», який відповідно статті 4 та наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 14.04.2017 № 572 «Про затвердження Порядку обліку особистих селянських господарств сільськими, селищними та міськими радами» регламентують здійснення сільськими, селищними, міськими радами обліку особистих  селянських господарств;

  • наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.12.2017  № 639 «Про затвердження Порядку ідентифікації та реєстрації свиней», відповідно якому ідентифікація та реєстрація свиней є  обов’язковою для всіх  юридичних та фізичних осіб, що займаються розведенням та утриманням свиней, проводять їх продаж та забій. Ідентифікацію здійснюють  Адміністратори Єдиного державного реєстру тварин, які за зверненням фізичних осіб у паперовому або електронному вигляді проводять ідентифікацію тварин шляхом прикріплення бирок жовтого кольору з індивідуальним ідентифікаційним номером, реєструють їх  у Реєстрі тварин та вносять дані про переміщення, забій, утилізацію, загибель, падіж. Ідентифікації також  підлягають  приплід від товарних та племінних свиней. Працівник Адміністратора зі слів власника заповнює реєстраційне свідоцтво товарної свині, засвідчує  своїм підписом та кодом. Супровідним документом на переміщення товарних свиней (продаж) є заповнений другий аркуш реєстраційного свідоцтва товарної свині з  індивідуальним ідентифікаційним номером та другий примірник відомості переміщення тварин в електронному/паперовому вигляді, яку заповнює  Адміністратор та вносить дані про переміщення до ідентифікаційного документу. При наявності цих документів необхідно  звернутися до  державної лікарні ветеринарної медицини для засвідчення ідентифікаційного документу, відомості переміщення тварин та отримати ветеринарні документи. У разі забою ідентифікаційних тварин власнику їх необхідно звернутися до Реєстратора для  внесення до ідентифікаційних документів дати і причини забою, зняття бирки і протягом 5 робочих днів від дати забою надіслати засвідчений державною ветеринарною лікарнею ідентифікаційний документ до Адміністратора для внесення даних до Реєстру про забій.

  • Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України  від 04.12.2017 № 642 «Про затвердження Порядку ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби та Порядку оформлення і видачі паспорта великої рогатої худоби», відповідно до вимог якого  необхідно здійснити реєстрацію господарства фізичної особи на підставі даних  реєстраційної картки великої рогатої худоби, яка є   формою замовлення для проведення ідентифікації та реєстрації тварин. Фізичні особи облік  тварин  ведуть самостійно або його здійснює Реєстратор. Власник повинен повідомити Адміністратора про факти забою, народження, передачі права користування, купівлі, продажу та смерті тварин протягом 5 робочих днів.  У разі забою тварини необхідно звернутися до працівника  Адміністратора для внесення до паспорту дати та причини забою, зняття бирки і протягом 5 робочих днів від дати її забою надіслати засвідчений державною лікарнею ветеринарної медицини паспорт тварини до Адміністратора для внесення до Реєстру даних про забій та знищення паспорту тварини в установленому порядку.

  • наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України  від 14.01.2004 № 4 «Про затвердження Ветеринарно-санітарних правил для боєнь, забійно-санітарних пунктів господарств та подвірного забою тварин» при використанні продуктів забою для власного споживання, реалізації в межах області та 50 км зоні від місця забою допускається подвірний забій під наглядом  спеціаліста державної  лікарні ветеринарної медицини за умови проведення  передзабійного та післязабійного огляду державним ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром відповідно до 34 статті Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»(в обсязі трьох голів свійських, а також п’яти голів птиці чи кролів, парнокопитних або  копитних тварин на тиждень). Забороняється забій худоби у не відведених місцях (лісосмугах, тваринницьких приміщеннях, біля водойм). Забійник повинен мати особисту медичну книжку та проходити медичний огляд відповідно наказу Міністерства охорони здоров'я України від 23.07.2002  № 280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», інструменти для забою, термометр для вимірювання температури тіла тварини перед забоєм, санітарний одяг, журнал, у якому робить запис щодо дати забою, прізвище власника та місця проживання, номеру ветеринарної довідки. Забій проводиться за наявності у власника ветеринарної довідки виданої спеціалістом державної лікарні ветеринарної медицини, яка дійсна  три доби. Для реалізація м’яса на ринку та проведення ветсанекспертизи і клеймування необхідно мати довідку про передзабійний ветеринарний огляд та епізоотичне благополуччя  території.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень