На черговому засідання комісії з питань ТЕБ та НС розглядалися питання стан протипожежного водопостачання у населених пунктах Маньківської селищної територіальної громади
28 травня 2025 року, під головуванням селищного голови Валерія ІВАСЮКА відбулося чергове засідання селищної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому, зокрема, було розглянуто наступні питання: про стан протипожежного водопостачання у населених пунктах Маньківської селищної територіальної громади; про організацію та проведення комплексу заходів щодо недопущення втрат зернових сільськогосподарських культур, грубих кормів через пожежі та інші надзвичайні події;
По першому питанню доповідав Віктор КАЩУК – начальник караулу 21 ДПРЧ 5 ДПРЗ ГУ ДСНС України в Черкаській області, капітан служби цивільного захисту, який поінформував про технічний стан джерел зовнішнього протипожежного водопостачання у селищній територіальній громаді за станом на травень 2025 року
За результатами розгляду першого питання порядку денного комісія вирішила
1. Комунальному підприємству “Комунальник-М”, з метою безперешкодного забору води пожежним автомобілем, підтримувати джерела зовнішнього протипожежного водопостачання у належному технічному стані.
2. Відділу освіти, молоді та спорту селищної ради вирішити питання приведення пожежної водойми Молодецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів у стан готовності до використання за призначення.
3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника селищного голови та 21-шу Державну пожежно-рятувальну частину 5-го Державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України в Черкаській області (за згодою).
З другого питання попередній доповідач розповів про організацію та проведення комплексу заходів щодо недопущення втрат зернових сільськогосподарських культур, грубих кормів через пожежі та інші надзвичайні події.
За результатами розгляду першого питання порядку денного комісія вирішила
1. Інформацію взяти до відома.
2. Рекомендувати керівникам сільськогосподарських підприємств та суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана зі збиранням, переробкою та зберіганням сільськогосподарської продукції:
обладнати системами протипожежного захисту будівлі, споруди та приміщень призначені для зберігання сільськогосподарської продукції;
піддати вогнезахисному обробленню вогнетривким розчином дерев’яні конструкції, будівель, споруд та приміщень призначених для зберігання сільськогосподарської продукції;
провести заміри опору ізоляції і перевірку спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замикання будівель, споруд та приміщень призначених для зберігання сільськогосподарської продукції;
провести перевірку захист будівель, споруд та зовнішніх установок від прямих попадань блискавки будівель, споруд та приміщень призначених для зберігання сільськогосподарської продукції;
провести технічне обслуговування та перезарядку наявних вогнегасників;
на територіях сільськогосподарських підприємств нанести позначення, яке вказує на місце розташування пристрою для забирання води пожежно-рятувальною технікою на корпуси водонапірних башт;
наявну пересувну пристосовану для пожежогасіння техніку утримувати в пожежному депо або спеціально призначеному для цієї мети приміщенні (боксі), яке має освітлення, телефонний зв'язок, тверде покриття підлоги, утеплені ворота, інші пристрої та обладнання, необхідні для забезпечення нормальних і безпечних умов роботи;
укомплектувати засобами пожежогасіння які можуть застосовуватися на території спеціальні пожежні щити (стенди);
з метою вжиття заходів із запобігання виникненню пожеж та організації їх гасіння створити добровільну пожежну охорону (ДПО, ДПД) та провести обов’язкове особисте страхування членів добровільної пожежної дружини, (на випадок загибелі (смерті), поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання, одержаних під час ліквідації пожежі або наслідків аварії);
забезпечити організацію цілодобового чергування членів місцевої, добровільної пожежної охорони на пожежних автомобілях і пристосованій для цілей пожежогасіння техніці.
3. Старостам старостинських округів:
довести рішення комісії до відома керівників сільськогосподарських підприємств та суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана зі збиранням, переробкою та зберіганням сільськогосподарської продукції;
про виявлені факти пожеж (спалювання) сухої трави, стерні, пожнивних решок та опалого листя інформувати районне управління ДСНС та місцеві об’єктові формування пожежної охорони.
4. Рекомендувати Уманському РУ ГУ ДСНС України у Черкаській області забезпечити:
надання теоретичної та практичної допомоги керівникам сільськогосподарських підприємств та суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана зі збиранням, переробкою та зберіганням сільськогосподарської продукції у забезпеченні пожежної безпеки на період збирання та переробки врожаю і заготівлі грубих кормів;
проведення профілактично-роз’яснювальної роботи (рейдів) спільно
з представниками Національної поліції серед населення та у сільськогосподарських підприємств та суб’єктах господарювання, діяльність яких пов’язана зі збиранням, переробкою та зберіганням сільськогосподарської продукції;
проведення додаткових інструктажів з працівниками сільськогосподарських підприємств незалежно від форм власності;
інформування виконавчого комітету селищної ради про недоліки у забезпеченні протипожежного захисту врожаю і грубих кормів.
5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника селищного голови.