A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

День громади на Жашківщині: діалог із двома нардепами та заступником міністра

Дата: 14.07.2021 14:02
Кількість переглядів: 394

  Вдруге в Уманському районі відбувся День громади, проведення яких ініціював голова райдержадміністрації Ігор Миклащук. Цього разу на заході, який проходив на базі Жашківської територіальної громади, – ще більше  змістовної і корисної інформації для територіальних громад. 

Першим спікером став голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

Фото без опису

Народний депутат охарактеризував законопроекти, які найближчим часом будуть впливати на життя громад:

- 5323, який зобов'яже всі громади мати свої стратегії розвитку, лише так можна буде отримати державне фінансування на проекти;

- 4200, який збільшує фонд Державного регіонального розвитку, проте і змінює підходи до виділення коштів;

- законопроект про місцеве самоврядування, який чітко окреслить повноваження ОТГ;

- законопроект про місцеві державні адміністрації, який визначить взаємини між ОДА, РДА й ОТГ, розділить їх повноваження;

- 5600 - зміни до Податкового кодексу: більше коштів на місцях.

Артем Нагаєвський як голова підкомітету з питань земельних відносин Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, а також Сергій Біленко, експерт в сфері правового регулювання земельних відносин, член ради Асоціації «Земельна спілка України» надали вичерпну інформацію щодо змін в земельному законодавстві. Віднедавна землями на своїй території розпоряджаються самі територіальні громади, тож у цьому процесі виникає ряд нюансів, які також були обговорені.

Фото без опису

Серед питань:

- сплата податків за місцем знаходження підприємства, хоча б частково

- реєстрація всіх одноосібних користувачів земельними ділянками

- програми забезпечення населення питною водою

- завершення проекту офіцерів громад

- виділення коштів на ремонт місцевих доріг, поряд із територіальними 

- можливість міжмуніципального співробітництва у забезпеченні старшокласників освітою після освітньої реформи

- остаточне завершення децентралізації в Україні.

Із перших вуст від розробників та втілювачів, напевне, найбільш обговорюваної за останній час, земельної реформи – присутні мали змогу почути головні відповіді. Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький розповів про результати запуску продажу землі, розвінчав основні міфи земельної реформи, розповів, коли відбудеться запуск електронних торгів та предметно відповів на ряд запитань аудиторії.

Фото без опису

Про особливості функціонування системи цивільного захисту в об'єднаних територіальних громадах та підготовка до цієї роботи керівних кадрів ОТГ розповіли представники Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України.

«Всього за декілька годин територіальні громади отримали максимум корисної інформації із перших вуст. Їхні висловлені пропозиції можуть знайти реальне втілення у законопроектах, а гострі проблеми будуть вивчені на найвищому рівні для подальшого вирішення» - про це зазначив, підсумовуючи зустріч, голова Уманської райдержадміністрації Ігор Миклащук.

Фото без опису

Голова РДА наголосив, що такий формат спілкування як День громади, однозначно, виправдав себе: тісна комунікація дозволяє ефективно обмінюватися досвідом та доносити ту інформацію, яку не кожен знайде самотужки.  

Фото без опису

А щоб громада Уманського району гуртувалася і її чули як «єдиний голос», намічено реалізацію ще одного важливого проекту – створення Місцевої асоціації територіальних громад. До речі, представники ОТГ із сусідніх районів також були запрошені та залучені до обговорення.

Фото без опису

Насамкінець Ігор Миклащук анонсував, що наступний День громади буде не менш цікавий. Зокрема, будуть запрошені донорські організації, які надають фінансування на реалізацію різноманітних проектів. Це може стати гарним поштовхом до розвитку територіальних громад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень