A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ ЖИТЛОМ, ЩО ПРИСТОСОВАНЕ ДО ЇХНІХ ПОТРЕБ

Дата: 05.08.2021 13:00
Кількість переглядів: 510

15 липня 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю» № 1665-ІХ. Законом внесено зміни до Житлового кодексу Української РСР та Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

Закон вводиться в дію з 01.02.2022.

Відповідно до внесених змін Житловий кодекс УРСР доповнено статтею 42-1, якою визначається заміна житла (жилих приміщень) особи з інвалідністю.

Так, у разі невідповідності житла, в якому проживає особа з інвалідністю, вимогам щодо безперешкодного доступу осіб з інвалідністю і неможливості його пристосування до потреб таких осіб за їх заявою або заявою їх законних представників проводиться заміна такого житла.

Заміна житла, в якому проживає особа з інвалідністю, здійснюється відповідно до положень  Житлового кодексу та інших нормативно-правових актів органами місцевого самоврядування шляхом:

- обміну житла (жилого приміщення), займаного на умовах найму (крім приватного житлового фонду);

- надання житла (жилого приміщення), за умови передачі займаного житла, що перебуває у приватній власності особи з інвалідністю, у власність територіальної громади.

Порядок заміни житла, в якому проживає особа з інвалідністю, у разі його невідповідності вимогам щодо безперешкодного доступу та неможливості пристосування до потреб осіб з інвалідністю затверджується Кабінетом Міністрів України.

Житло (жиле приміщення), що надається особі з інвалідністю внаслідок заміни, має відповідати вимогам щодо безперешкодного доступу та бути пристосованим до потреб такої особи.

Відповідно до статті 30 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» Житло (жиле приміщення), займане особами з інвалідністю або сім’ями, у складі яких вони є, під’їзди, сходові площадки будинків, в яких мешкають особи з інвалідністю, мають відповідати вимогам щодо безперешкодного доступу та бути пристосованими до потреб таких осіб, а також обладнане телефонним зв’язком.

Пристосування зазначеного житла (жилих приміщень) здійснюється підприємствами, установами і організаціями, з вини яких настала інвалідність, а в інших випадках - органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями, у віданні яких знаходиться житловий фонд.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень