A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Купівля-продаж авто з пробігом

Дата: 16.09.2021 08:16
Кількість переглядів: 2993

  Сьогодні на ринку існує безліч пропозицій для покупців, які бажають придбати авто.  І зважаючи на своє фінансове становище людина може обрати який автомобіль купити – новий, чи з пробігом. Зупинивши свій вибір на авто з пробігом, що було у вжитку, покупцеві та продавцеві потрібно належним чином оформити угоду. Тут існує три варіанти розвитку подій: оформлення договору купівлі-продажу у нотаріуса, оформлення в сервісному центрі МВД та «продаж» по довіреності (такий правочин не вважається насправді купівлею-продажем, проте часто зустрічається). Такі способи придбання б/у авто відрізняються ціною швидкістю і додатковими перевірками.

Фото без опису

   Найбільш безпечний (проте самий затратний) спосіб купівлі-продажу авто – це оформлення договору у нотаріуса, так як нотаріус перевіряє всі можливі проблеми, пов'язані з купівлею. Право власності переходить покупцеві з моменту нотаріального оформлення угоди і вже ніякі проблеми продавця (не погашені кредити та різні обмеження що до продажу) не будуть Вам дошкуляти в майбутньому. Нотаріус перевіряє всі документи на автомобіль, а також «пробиває» машину по базах.

Проте після оформлення угоди Вам все одно доведеться їхати до сервісного центру для реєстрації авто в Єдиній базі, але трохи за спрощеною процедурою.

У сервісному центрі Ви отримаєте свідоцтво про реєстрацію (технічний паспорт) та комплект номерних знаків. Після реєстрації надається три дні на оформлення обов'язкової страховки (ОСЦПВ).

Процедура оформлення купівлі-продажу авто у сервісному центрі МВД така ж, як при нотаріальному оформленні, але ви економите на послугах нотаріуса і самостійно перевіряєте автомобіль і продавця. Послуги сервісного центру при оформленні договору купівлі-продажу надаються безкоштовно.

Якщо продавець перебуває в шлюбі, для офіційного оформлення договору від нього потрібна письмова нотаріально завірена згода пари на продаж авто, або присутність чоловіка (дружини) з паспортом або іншим документом, здатним засвідчити особу.

Оформлення дарчої на машину проходить так само, як і купівля. Тільки замість договору купівлі-продажу в сервісному центрі за місцем прописки вам дадуть типовий договір дарування. Заповніть його в трьох примірниках (один для центру) і віддайте на перереєстрацію разом з документами, що засвідчують особу і право власності на транспортний засіб.

У разі звернення до сервісного центру МВС щодо транспортного засобу, відомості про власника якого містяться в Єдиному реєстрі боржників, перереєстрація транспортного засобу не проводиться, крім випадків, не пов’язаних з його відчуженням, або в разі звернення для перереєстрації транспортного засобу, придбаного на електронних торгах або отриманого в рахунок погашення боргу в порядку, установленому статтею 61 ЗУ «Про виконавче провадження».

Увага! Якщо продавець і покупець живуть в одній області або регіоні, то вони можуть переоформляти автомобіль зі збереженням номерів. Заповнюючи заяви на перереєстрацію, зняття/постановку на облік, вкажіть, що бажаєте залишити старий номер.

І ще один спосіб до якого вдаються сторони угоди при купівлі-продажі авто – це «придбання» (звичайно це неофіційний спосіб) по довіреності. Продавець надає покупцеві нотаріально завірену довіреність від свого імені, а покупець надає продавцеві обумовлену суму і отримує автомобіль.

Цей спосіб покупки є самим ненадійним, тому не рекомендується його використовувати з наступних причин:

  • Продавець з юридичної точки зору залишається власником.
  • Якщо у продавця виникнуть фінансові проблеми (наприклад, прострочений кредит), то на автомобіль може бути накладено арешт.
  • Після закінчення терміну дії довіреності продавець зможе розпоряджатися автомобілем на свій розсуд.
  • Продавець може в будь-який момент скасувати довіреність або видати ще величезну кількість подібних довіреностей (це передбачено ст. 249 Цивільного Кодексу України), а потім зажадати повернути автомобіль.
  • У разі смерті власника (продавця), довіреність втрачає свою законну силу і транспорт переходить у власність спадкоємців.
  • При розлученні продавця, якщо авто було у спільній власності, Ви теж втратите право розпоряджатися машиною.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень