A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

З турботою про людей з інвалідністю

Дата: 02.12.2022 17:32
Кількість переглядів: 203

           Щороку 3 грудня разом із світовою спільнотою Україна відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. На долю людей з обмеженими можливостями випали нелегкі випробування, однак вони, долаючи труднощі, проявляють виняткову силу духу і непохитну віру в життя.

Фото без опису

  З метою покращення матеріально-побутового становища осіб з інвалідністю розширено нормативно-правову базу, згідно якої встановлено для них ряд пільг. Це закони України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, “Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні”. Цими законами передбачено заходи, спрямовані на поліпшення їх матеріального забезпечення.

           Для забезпечення комплексного розв’язання проблем соціального захисту осіб з інвалідністю, в Маньківській територіальній громаді прийнято програми: “Соціальний захист ветеранів війни, осіб з інвалідністю та малозабезпечених громадян на 2021-2025 роки”, «Турбота на 2021-2025 роки»  та інші.

     Структурними підрозділами Маньківської селищної ради проводиться відповідна робота щодо забезпечення належного соціального захисту осіб з інвалідністю. Станом на 01.11.22 на обліку в селищній раді перебуває 1534 особи з інвалідністю, в т.ч. 72 дітей з інвалідністю у віці до 18 років, 117 осіб з інвалідністю внаслідок війни, 73 особи, які обмежені в пересуванні та користуються інвалідними візками.  В зв»язку з проведенням антитерористичної операції в східних регіонах України, а згодом, з лютого 2022 року, початку повномасштабної російсько-української війни 37 військовослужбовців набули інвалідність, що є важким випробуванням для них та їх родин.  Зважаючи на це, посадовими особами органу місцевого самоврядування постійно проводиться обстеження матеріально-побутових умов проживання осіб з інвалідністю, сімей в яких проживає двоє і більше  осіб з інвалідністю, одиноких осіб з інвалідністю, ветеранів війни та дітей з інвалідністю до 18 років. За результатами обстеження потребуючим надається необхідна матеріально-побутова допомога.    

     Відповідно до заходів соціальної спрямованості програми «Соціальний захист ветеранів війни, осіб з інвалідністю та малозабезпечених громадян на 2021-2025 роки » з місцевого бюджету за січень – листопад 2022 року використані кошти на:

  - відшкодування витрат за користування квартирним телефоном 57 жителям громади, які мають право на пільги відповідно до чинного законодавства;

  - відшкодовано за надані пільги жителям громади при проїзді на залізничному транспорті приміського сполучення на суму 61,8 тис. грн;

  - виплачено компенсацію 22 фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідінстю, хворим, які не здатні до самообслуговування та потребують стороннього догляду на суму 139,1 тис. грн;

 - відшкодовано підприємствам надавачам послуг за надані пільги в розмірі 50% за користування квартирним телефоном та електроенергією 19 особом з інвалідністю 1 та 2 групи на суму 11,0 тис. грн.         

      За січень-листопад 2022 року за рахунок наданої субвенції з обласного бюджету відповідно до комплексної програми «Турбота на 2021-2025 роки»:

 - 37 особам з інвалідністю виплачено грошову компенсацію на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобіля або на транспортне обслуговування на суму 21,4 тис. грн.;

 - 1 родичу померлого учасника бойових дій виплачено компенсацію на поховання  на загальну суму 2,2 тис. грн;

- забезпечено безкоштовними ліками 376 осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС 1,2 та 3 категорії на суму 106,4 тис. грн;

- безкоштовно зубопротезовано 7 ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС на загальну суму 22,7 тис. грн.

         Створюються необхідні умови для вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до адміністративних будівель, приміщень закладів соціального захисту, освіти, охорони здоров’я, культури, культурно-спортивних та культових споруд. Однак, тільки одиниці будівель, в яких споруджені пандуси, відповідають стандартам (ДБН). Не краща ситуація і в багатьох старостинських округах та приватних структурах. Мова йде не тільки про осіб з інвалідністю, а й осіб похилого віку, вагітних жінок та малих дітей.           

       Свої корективи в роботу закладів соціального захисту внесли обмеження у зв”язку з російсько-українською війни,  однак, всі заклади надають необхідні соціальні  послуги.

        В комунальній установі «Центр надання соціальних послуг Маньківської селищної ради»  одиноким особам з інвалідністю надаються соціальні послуги; особливою турботою соціальних робітників оточені особи з інвалідністю, які мають проблеми з пересуванням. 

      Переймаючись буденними проблемами необхідно замислюватись над непростою долею людей з вадами здоров'я і не тільки у цей день. Не забувати про тих, хто поруч з нами живе та постійно потребує допомоги та уваги.     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень