A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Довідка про проведену роботу відділом соціального захисту Маньківської селищної ради за 2022 рік

Дата: 03.01.2023 08:23
Кількість переглядів: 219

Фото без опису Відділом соціального захисту  Маньківської селищної ради забезпечено чіткий облік пільгових категорій жителів громадян. Станом на 01.01.2022 року на обліку  у виконавчому комітеті  Маньківської селищної ради перебуває:  117 осіб з інвалідністю внаслідок війни, 183 учасників бойових дій, 77 учасників війни, 68 членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, 150 громадян, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, 1886 осіб з інвалідністю від загального захворювання та з дитинства, 4763 пенсіонерів, 204 багатодітних сімей, 28 дітей сиріт та позбавлених батьківського піклування, 72 дітей з інвалідністю, 1072  внутрішньо переміщених осіб.

  На виконання Закону України «Про соціальні послуги» та з метою підтримки жителів громади, які перебувають у складних життєвих умовах,  забезпечено належний розгляд документів для прийняття рішення про надання соціальних послуг. За результатами розгляду за поточний рік  опрацьовано  386 заяв жителів громади, за якими прийнято рішення  про   надання соціальних послуг. Відповідно до рішень визначено надавачем соціальних  послуг  комунальну установу «Центр надання соціальних послуг Маньківської селищної ради».  Закупівля соціальних послуг в інших громадах та закладах соціальної сфери не проводилась.Приймались рішення про надання послуг стаціонарного догляду двом жителям Буцької територіальної громади, про що укладались договори на передачу субвенції з надавачем  послуги.

Для забезпечення завдань соціального захисту та з метою надання додаткових соціальних гарантій розроблено  три комплексні  довгострокові програми:

«Соціальний захист ветеранів війни, осіб з інвалідністю та малозабезпечених громадян на 2021-2025 роки»;

Комплексна програма  підтримки учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, їх сімей,  родин Героїв Небесної Сотні, постраждалих під час Революції Гідності та бійців – добровольців Маньківської селищної ради  на 2021-2025 роки;

Комплексна програма Маньківської селищної ради "Турбота" на 2021 - 2025   роки.

В  зв’язку з військовою агресією росії, яка розпочала війн проти нашої держави, не в повній мірі виконувались затверджені заходи, так як  значна частина коштів була перерозподілена на інші нагальні потреби, та на потреби Збройних Сил України. Разом з тим, виконавчий комітет селищної ради виконував свої зобовязання щодо забезпечення передбачених законодавством пільг та соціальних  гарантій пільговим категоріям населення. Не допущено заборгованості з даних виплат.На виконання  вказаних програм в 2022 році за рахунок коштів громади проведено заходи соціальної спрямованості, а саме:

             - надавалися щомісячні  пільги за користування електроенергією в межах норм споживання ( 19особам на суму 11,6 тис. грн.) та на абонементну плату за користування квартирним телефоном особам з інвалідністю по зору 1 та 2 груп ( 3особам на суму 1,5 тис.грн;);

          - проведена виплата компенсації за надані послуги звязку пільговим категоріям громади (за 2022 рік – 50 особам на  47,9тис. грн.)

          - надавалися пільги   з проїзду на приміському залізничному транспорті  пільговим категоріям населенням  ( з початку року відшкодовано 79,9 тис.грн.);

- надавалися пільги з проїзду на приміських маршрутах автомобільним транспортом всім пільговим категоріям населення (за 2022 рік  перевізнику  виплачено компенсацію за надані послуги з перевезення 1 060 тис. грн);

За рахунок коштів обласної субвенції проводилась робота щодо безкоштовного забезпечення осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи безкоштовними ліками та зубопротезуванням. З початку року використано 144 тис. грн. Безкоштовні ліки отримали   427 осіб, безкоштовно зубопротезовано 8    осіб.

Змінилися і завдання  відділу соціального захисту селищної ради. З лютого місяця на територію громади постійно прибували внутрішньо переміщені особи, які потребували найнеобхіднішого, і в першу чергу, поселення та прихистку.  З початку війни в громаду облікованих громадян прибуло 3964 особи, на даний час залишилось проживати 1072   особи. З метою захисту прав та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб  розпорядженням селищного голови  створено  Штаб, на якому вирішуються організаційні  питання щодо задоволення потреб зазначеної категорії осіб. Завдяки тісній співпраці  територіальної громади з благодійними фондами лише у період з липня місяця по вересень видано продуктових наборів 2045 шт. загальною вагою 26 595 кг.. Також налагоджена тісна співпраця з Черкаською обласною військовою адміністрацією по питанню забезпечення  гуманітарною допомогою ВПО  (засобами гігієни, продуктами харчування, ковдрами, матрацами, дитячим харчуванням та ін.). З обласного Штабу надходить гуманітарна допомога для забезпечення потреб місць компактного проживання внутрішньо переміщених осіб. Відділом проводиться робота щодо узагальнення руху гуманітарної допомоги в територіальній громаді та формується потреба в ній. З березня місяця забезпечується щоденне інформування органів виконавчої влади про рух та  розміщення внутрішньо переміщених осіб.

З метою підтримки жителів громади, які опинилися в скрутному матеріальному становищі  проведено 10 засідань комісії Маньківської селищної ради з надання одноразової грошової допомоги жителям громади. З початку  2022 року по питанню надання матеріальної допомоги  звернулось 76 жителів громади. За результатами розгляду звернень виділено 207,5тис. грн.,  в тому числі 8 сім’ям, в яких з військовослужбовці загинули на російсько-українській війні  - по10 тис. кожній.

Відділом соціального захисту підготовлено 2  засідань опікунської ради при виконавчому комітеті селищної ради, наяких розглянуто5  питань, підготовлено 4 проекти висновків про доцільність призначення опікуна/піклувальника.

Проводяться обстеження умов проживання жителів селища Маньківки. За результатами проведених обстежень  складено 87  актів обстежень.

В зв’язку зі зміною законодавства щодо виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги за розпорядженням селищного голови утворено комісію з комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи. За результатами комісійних обстежень видано 14 висновків про потребу в догляді.

            За рахунок коштів Маньківської територіальної громади проводиться виплата компенсації  фізичним особам, які надають соціальні послуги. З початку року зазначена компенсація  виплачена 204 особам. Загальна сума виплати складає 162 тис. грн. Контроль за виплатою здійснюють спеціалісти відділу  соціального захисту   селищної ради шляхом перевірки факту надання соціальних послуг та опрацювання  щомісячних списків померлих громадян.

             Начальник відділу соціального захисту  селищної ради   брала участь у роботі комісії по розслідуванню нещасних випадків на виробництві.

          Здійснено повідомну реєстрацію 3 колективних договорів.

            Проводиться робота щодо надання пільг багатодітним сім’ям. За період з березня по грудень  2022 року до відділу звернулось: 4  по питанню взяття на облік, 39 видачі посвідчень багатодітної сім’ї  батькам, 43 - посвідчень дітям з багатодітних сімей. Продовжено термін дії посвідчень –42  жителям громади.

          За рахунок коштів обласної субвенці]:   1 сім’ї відшкодовано кошти за поховання померлої особи з інвалідністю внаслідок війни на суму 2,1 тис. грн.;

37 особам з інвалідністю виплачено компенсацію на бензин і транспортне обслуговування на суму 21,4 тис. грн.;                                                                              3 сім’ям військослужбовців, які загинули при виконанні обов’язків військової служби виплачено одноразову грошову допомогу по 50 тисяч кожній.

      За допомогою програмного комплексу «Соціальна громада» в  2022 році спеціалістами відділу опрацьовано,  передано до Маньківського відділу  управління праці та соціального захисту населення Уманської районної державної адміністрації 430 електронних справдля призначення соціальних допомог, пільг та субсидій та 186 паперових справ для надання інших соціальних гарантій.

    Інформація щодо порядку призначення житлових субсидій, розміри державних соціальних допомог та зміни у порядку призначення різних видів допомог розміщені на стендах в приміщеннях старостинських округів, в засобах масової інформації та на веб-сайті Маньківської селищної ради. Також проводиться інформування населення про зміни в законодавстві з питань соціального захисту на особистому прийомі та в телефонному режимі.

     Для підвищення ефективності своєї роботи спеціалісти відділу брали участь  в 6 онлайн семінарах, які проводились Департаментом соціального захисту населення Черкаської облдержадміністрації та 4 онлайн нарадах, які проводились Асоціацією міст України.

 

Начальник відділу                                        Людмила ЗАГОРОДНА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень