Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

УВАГА!!! Роз’яснення щодо соціальної програми «Прихисток»

Дата: 29.11.2023 08:51
Кількість переглядів: 129

Фото без описуЗа інформацією відділу будівництва, архітектури, житлово-комунального господарства, комунального майна  виконавчого комітету Маньківської селищної ради  у зв’язку з чисельними звернення щодо надання роз’яснень положень постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.2022 р. № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб» (далі – Порядку) в частині визначення права власника домогосподарства на отримання компенсації за розміщення внутрішньо переміщених осіб, з якими його поєднують родинні стосунки, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України зазначає наступне.

Відповідно до пункту 2 Порядку компенсація надається фізичним особам - громадянам України, які є власниками житла, або їх представниками, наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності, спадкоємцями, які прийняли спадщину, і безоплатно розміщували у своїх житлових приміщеннях внутрішньо переміщених осіб, крім членів своєї сім’ї у розумінні Сімейного кодексу України, для покриття витрат, пов’язаних з безоплатним розміщенням внутрішньо переміщених осіб.

Згідно з пункту 1 частини 2 статті 3 Сімейного кодексу України (далі – Кодексу), сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Дитина належить до сім'ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.

Одночасно з цим, відповідно статті 265 Кодексу, баба та дід зобов'язані утримувати своїх малолітніх, неповнолітніх внуків, якщо у них немає матері, батька або якщо батьки не можуть з поважних причин надавати їм належного утримання, за умови, що баба, дід можуть надавати матеріальну допомогу.

Отже, зважаючи на вище зазначене наводимо наступні приклади:

1) Власник домогосподарства (батько) прихистив родину з 4 внутрішньо переміщених осіб, які за родинним зв’язком по відношенню до власника домогосподарства є: сином, невісткою, та онуками.

Зважаючи на положення Сімейного кодексу, в даному випадку, «син» є членом родини власника домогосподарства, по відношенню до «онуків» власник домогосподарства зобов’язаний забезпечити їх утримання, і тільки за розміщення «невістки» власник домогосподарства може отримати компенсацію.

2) Власник домогосподарства прихистив родину з 3-х внутрішньо переміщених осіб, які між собою пов’язані родинним зв’язком батько, мати та син- студент, який вступив на навчання до вищого навчального закладу та приїздить до батьків тільки на вихідні. Чи має право власник домогосподарства на отримання компенсації за розміщення родини з 3 осіб?

Положенням Порядку визначено, що особи, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, зобов’язані в день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості подати повідомлення за встановленою формою разом з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні, із зазначенням можливості у подальшому розміщувати внутрішньо переміщених осіб у такому приміщенні.

Зважаючи на викладене, власник домогосподарства має право на отримання компенсації за повний місяць тільки за 2 розміщених ВПО, а у разі його бажання отримувати виплату компенсації за дні фактичного перебування/розміщення «студента», то власником домогосподарства має бути дотримано умови Порядку, тобто подання відповідного повідомлення по факту розміщення та вибуття.

Одночасно з наданими роз’ясненнями, наголошуємо на необхідності неухильного дотримання умов Порядку та недопущення надання недостовірних даних щодо фактичного розміщення та кількості внутрішньо переміщених осіб.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень