A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Сучасна офтальмологія тепер доступна і жителям Маньківщини

Дата: 27.03.2024 08:34
Кількість переглядів: 72

   29 березня 2024 року у селищі Маньківка Черкаської області розпочне роботу приватний офтальмологічний кабінет «Зіронька», що належить до клініки кафедри офтальмології ДНМУ МОЗ України. Це вже сьомий кабінет, який функціонує на теренах трьох сусідніх областей – Черкаської, Київської та Кіровоградської, зокрема у містах Звенигородка, Тальне, смт Богуслав, Городище, Новоархангельськ, Лисянка.

Фото без опису

  І от нарешті жителі Маньківщини зможуть отримати на місці кваліфіковану допомогу лікаря-отальмолога.

  З початком повномасштабного вторгнення кафедра офтальмології, як і увесь Донецький медичний університет, переїхала до Кропивницького. А вже влітку на базі клініки кафедри було відкрито офтальмологічний кабінет «Зіронька» у містах Звенигородка, Тальне та Богуслав. Відтоді жителі невеличких містечок та сіл регіону отримали доступ до сучасного діагностичного обстеження та лікування очних хвороб, включаючи катаракту та глаукому. Доступна також лазерна хірургія. Без сумніву, це велика перевага. Адже тепер старенькій людині (переважна більшість пацієнтів у віці) не треба по декілька разів діставатися обласного центру, проходити обстеження та лікуватися на стаціонарі. Це можна зробити швидко та безпечно вдома.

  Наприклад, катаракту – одне з найпоширеніших захворювань очей, можна вилікувати за один день. На сьогодні це роблять замінивши кришталик хірургічним способом методом факоемульсифікації з імплантацією інтраокулярної лінзи (ФЕК).

  Іншими словами, пацієнту замість власного кришталика ставлять імплант. За допомогою досягнень сучасної медицини це проводиться в амбулаторних умовах, швидко, безболісно (застосовується крапельна анестезія). Через мінімальний розріз (лише 2,2 мм!) хірург вводить спеціальний зонд, який розбиває кришталик на безліч дрібних фрагментів і видаляє їх. А потім у капсульний мішок, що звільнився, через спеціальний наконечник вводить штучну лінзу. Це не вимагає накладення швів та довгої реабілітації. Операція триває приблизно 15 хвилин, і вже через пів години пацієнт може вирушати додому. Пацієнт бачить відразу. Ніякого болю, пов’язок, тощо. Пацієнт отримує післяопераційний контроль та супровід лікаря до повного одужання. До речі, у «Зіроньці» подбали про доїзд пацієнтів у день операції. Навіть з найвіддаленіших сіл їх привозять та відвозять додому зручним мікроавтобусом.

Всі операції, окрім лазерних, у «Зіроньці» проводить лікар-офтальмолог вищої категорії Олександра Василівна Коробова.

Олександра Василівна завідує кафедрою офтальмології ДНМУ МОЗ України, яку було релоковано з Донецька у Кропивницький, має науковий ступінь – кандидат медичних наук, доцент, до того ж вона практикуючий офтальмогірург, лікар вищої категорії.

На її рахунку – понад 13 тисяч операцій з видалення катаракти. Оперує з 2008 року. З 2021 року очолювала обласну офтальмологічну службу Донецької області у м. Слов’янську.

Те, що опинилася після повномасштабного вторгнення на Черкащині – справа випадку. Довго оговтуватися не довелося, бо розуміла: хірург, який не практикує, втрачає навички. Отож відразу з командою колег почали працювати на базі Звенигородської багатопрофільної лікарні. Через деякий час відчинилися в окремому приміщення у центрі Звенигородки. Клініку назвали символічно – «Зіронька», яка несе людям світло й надію. Це сучасний медичний заклад, обладнаний за всіма стандартами медицини, оснащений новітнім обладнанням, що дає змогу точно поставити діагноз. А точний діагноз, як відомо, – запорука успішного лікування. Окрім діагностичного, «Зіронька» має найновіше обладнання для проведення операцій та лікування очних захворювань.

За ці два роки роботи в Центральній Україні (клініка частково охоплює територію Київської, Черкаської та Кіровоградської областей) Олександра Коробова та її колеги оглянули та проконсультували кілька тисяч пацієнтів. Майже половина з них були прооперовані на предмет видалення катаракти, в інших – виявлено глаукому та застосовано до них сучасні комплексні методи лікування, ще іншим – проведено лазерні операції на сітківці тощо. До того ж, лікарями було оглянуто сотні дітей та підлітків, надано першу допомогу з видалення стороннього тіла чи при хімічних опіках.

Сьогодні лікарка Коробова сповнена нових планів:

– Я впевнена, що ми робимо гарну справу. І попри труднощі, зупинятися не будемо. Ми бачимо, як багато людей в цьому регіоні потребують нашої допомоги. Більшість з них звертаються в дуже запущеному стані. Наше завдання – їм допомогти, повернути зір, або хоча б зупинити прогресування, як у випадку з глаукомою, та не дати осліпнути повністю. 90 відсотків успіху лікування очних хвороб залежить від того, на якому етапі пацієнт звернувся до спеціаліста. Чим раніше – тим кращий результат!

Якщо я бачу, що результату не буде, або він буде сумнівний, я про це відразу кажу, – ділиться Олександра Василівна.

Отож, для жителів Маньківщини з’явилася унікальна можливість зробити комп’ютерну діагностику зору, ультразвукове дослідження всіх відділів ока, МРТ ока та очних орбіт й отримати консультацію кандидата медичних наук. А якщо буде потреба – прооперуватися чи пролікувати будь-які очні захворювання: від астигматизму до катаракти, глаукоми чи захворювань сітківки.

Військовослужбовців, учасників бойових дій, які отримали води зору у діях, пов’язаних з виконанням обов'язків військової служби у бойових діях, у «Зіроньці» діагностують, лікують та оперують безкоштовно.

У Маньківці прийом проводиться в п’ятницю по вул. Шпитальна, 16. із 11:00

Перший поверх головного корпусу. Вхід через приймальне відділення.

Записатися на прийом можна за телефонами: 0800334250 або 0682878562, чи на сайті https://dnmu-ophth.com.ua/

Лілія НЕПИЙВОДА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень