A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

20 січня – річниця референдуму з відтворення Кримської автономії

Дата: 21.01.2021 08:13
Кількість переглядів: 1347

У Криму 20 січня відзначають річницю референдуму з відтворення Кримської автономії. До анексії півострова ця дата відзначалася як День Автономної Республіки Крим.

Фото без опису

20 січня 1991 року на загальнокримському референдумі за відтворення Кримської АРСР проголосувало 93,26% жителів Криму від загальної кількості учасників голосування. Більшість кримських татар, які жили на той момент на півострові, бойкотували референдум за закликом національних лідерів кримськотатарського народу, зокрема, Мустафи Джемілєва.

На загальне голосування було винесено питання: «Ви за відтворення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної республіки як суб'єкта Союзу РСР і учасника Союзного договору?»

12 лютого 1991 року на підставі результатів загальнокримського референдуму Верховна Рада України ухвалила закон «Про відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки», а через 4 місяці були внесені відповідні зміни до Конституції Української РСР 1978 року.

4 вересня 1991 року надзвичайна сесія кримського парламенту ухвалила Декларацію про державний суверенітет республіки, де йдеться про прагнення створити правову демократичну державу в складі України.

1 грудня 1991 року на Всеукраїнському референдумі жителі Криму брали участь у голосуванні про незалежність України. 54 відсотки кримчан підтримали акт за проголошення незалежності України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень