A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Що таке нормативна грошова оцінка землі, як вона проводиться?

Дата: 26.02.2021 15:11
Кількість переглядів: 2848

Фото без описуПитання проведення нормативної грошової оцінки землі  врегульовується, такими нормативно–правовими актами:

  • Законом України «Про оцінку земель»;

  • Законом України «Про державний земельний кадастр»;

  • Законом України «Про землеустрій»;

  • Розпорядженням Кабінету міністрів України «Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг».

Відповідно до Закону України «Про оцінку земель», нормативна грошова оцінка земельних ділянок - капіталізований рентний дохід із земельної ділянки, визначений за встановленими і затвердженими нормативами. Такий дохід від земельної ділянки визначається відповідно до офіційно затверджених нормативів та формул.

Цей вид оцінки земельних ділянок  використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні (крім випадків спадкування спадкоємцями першої та другої черги за законом (як випадків спадкування ними за законом, так і випадків спадкування ними за заповітом) і за правом представлення, а також випадків спадкування власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою) та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.

Нормативну грошову оцінку земельних ділянок проводять юридичні особи, які є розробниками документації із землеустрою. Відомості про нормативну грошову оцінку земель вносяться до Державного земельного кадастру на підставі технічної документації з такої оцінки.

Цікаво, що за результатами проведення нормативної грошової оцінки земель населеного пункту складається технічна документація, яка затверджується сільською, селищною, міською радою. Дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформлюються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель. Власник земельної ділянки може отримати такий витяг, звернувшись із відповідною заявою  до Центру з надання адміністративних послуг (ЦНАП), які утворені при місцевих державних адміністраціях та органах місцевого самоврядування.

Отримати такий Витяг можна, скориставшись електронними ресурсами. Для цього слід зробити запит в електронному вигляді через  офіційний сайт Держгеокадастру, перейшовши за посиланням https://e.land.gov.ua/services Щоб оформити замовлення, потрібно обрати конкретну земельну ділянку та заповнити запит. Повідомлення про готовність документу буде надіслано на електрону пошту. Отримати вже виготовлений витяг можна у найближчому ЦНАПі, обраному користувачем.

Ця послуга надається  безкоштовно і у строк, що не перевищує трьох робочих днів з дати надходження відповідної заяви.

Установлено вичерпний перелік підстав для відмови у наданні адміністративної послуги, а саме:

  • відсутність технічної документації з нормативної грошової оцінки земель;

  • земельна ділянка несформована.

У випадку, коли немає  технічної документації з нормативної грошової оцінки земель, особі необхідно звернутися до розробників технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Відповідно до Закону України "Про землеустрій" право на здійснення діяльності у сфері землеустрою мають:

  • юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює за основним місцем роботи не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, які є відповідальними за якість робіт із землеустрою;

  • фізичні особи - підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.

Якщо земельна ділянка є несформованою, тоді потрібно присвоїти кадастровий номер земельній ділянці.

Кадастровий номер - індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр та знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.

Для державної реєстрації земельної ділянки  потрібно звернутись до Державного кадастрового реєстратора, який здійснює таку реєстрацію, куди подаються наступні документи:

  1. заява за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері земельних відносин;

  2. оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки;

  3. документація із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.

Підсумовуючи наведене, у випадку, якщо Ви раніше вчинили всі наведені вище дії та у Вас уже є сформована земельна ділянка, для отримання нормативної грошової оцінки земель слід звертатися до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу) із заявою встановленого зразка або надіслати запит в електронному вигляді через офіційний сайт Держгеокадастру за посиланням https://e.land.gov.ua/services.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть, звернувшись до відділу «Маньківське бюро правової допомоги» за адресою: вул. Соборна, 14, смтМаньківка, тел. (04748) 6 – 36 – 03, електронна адреса: mankivske@legalaid.ck.ua,0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

#БПД #LegalAid #ПравоваДопомога

 

Відділ «Маньківське бюро правової допомоги»

Уманського місцевого центру з надання

безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень