A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Відбулося засідання комісії з вирішення проблемних питань, пов’язаних з реалізацією державної політики у бюджетній та податковій сфері, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення

Дата: 23.09.2021 10:13
Кількість переглядів: 546

   Виплата заробітної плати в «конвертах» – проблема яка гостро стоїть в нинішніх нестабільних економічних умовах, одна з найбільших перепон в економічному та соціальному розвитку держави. Є чимало суб’єктів господарювання, які не хочуть працювати в правовому полі, це стосується виплати заробітної плати в «конвертах», недоплати ПДФО, сплати орендної плати за паї в розмірі меншому за середній показник по територіальній громаді. На сьогодні, легалізація виплати заробітної плати, цивілізоване оформлення трудових відносин між працедавцями та найманими працівниками – це завдання загальнонаціонального масштабу, адже від рівня заробітної плати найманих працівників прямо пропорційно залежать надходження податку на доходи фізичних осіб, який є основним джерелом наповнення місцевого бюджету. Водночас, проблема наповнення бюджету є гострою і потребує постійної та особливої уваги, оскільки негативними чинниками, які впливають на надходження є «тіньова» зайнятість та «конвертні» зарплати.

Фото без опису

   Сьогодні 22 вересня відбулося засідання комісії Маньківської селищної територіальної  громади з вирішення проблемних питань, повязаних з реалізацією державної політики у бюджетній та податковій сфері, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Фото без опису

Фото без опису

   Метою проведення засідання комісії є сприяння вирішенню проблемних питань, пов’язаних з реалізацією державної бюджетної політики у бюджетній та податковій сферах, повнота та своєчасність податкових надходжень до бюджету селищної територіальної громади.

 

   Першим питанням була заслухана  інформація виконуючої обовязки начальника Маньківської ДПІ  ГУ ДПС у  Черкаській області Таїси Шургай про операцію «Урожай-2021» та надано перелік  сільськогосподарських  підприємств, які  не досягають у 2021 році розрахункового фонду оплати праці і  по яких  існує ризик недоплати ПДФО із заробітної плати. Також, було розглянуто питання сплати у поточному році орендної плати за земельні частки (паї), в тому числі звернуто увагу на сільськогосподарські підприємства,  які виплачують орендну плату за паї  в розмірі,  меншому за середній показник по селищній територіальній громаді і, відповідно, сплачують ПДФО у меншому розмірі.

На засідання комісії було запрошено  керівників сільськогосподарських підприємств (ФГ «Ювалон», ФГ «Кривецьке», ФГ «МІВ», СФГ « Світоч», СФГ «Вікторія», СФГ «Альфа», СФГ «Славутич» ) та фізичних осіб (Карачуна Андрія Андрійовича, Сироту Антона Ігоровича, Глущика Миколу Петровича).  

 

Фото без опису  

         Начальник фінансового управління Світлана Самойленко зауважила, що сьогодні є багато випадків, коли товаровиробники виплачують орендну плату власникам земельних часток(паїв) більшу, чим передбачено в договорі оренди, враховуючи середні показники виплати орендної плати по кожному населеному пункту. А сплата ПДФО здійснюється виходячи зі  ставки орендної плати, яка передбачена у договорі. Відповідно, бюджет селищної територіальної  не доотримує значні кошти. Також, вона звернулася з проханням до товаровиробників: « Якщо у Вас ще не переукладені угоди і Ви людям виплачуєте орендну плату за паї у розмірі  11-12 відсотків від нормативно-грошової оцінки  - сплатіть податок на доходи фізичних осіб з даного розміру.У 2020 році середній показник сплати ПДФО за здані в оренду земельні частки (паї) по нашій громаді становив  майже 11 відсотків. У вас цей показник складає 6 відсотків. Зрозуміло, що в кого більше землі, той в кращому стані. Але в нас у територіальній громаді є багато землекористувачів, які орендують близько 100 гектарів земель і сплачуть орендну плату у розмірі 10– 12 відсотків і, відповідно, ПДФО із цієї суми».

 

Фото без опису

 

  Підсумовуючи обговорене, голова селищної територіальної громади Валерій Івасюк зазначив, що праця - це основа життя і процвітання суспільства, а офіційне укладання трудових відносин, чесна сплата податків - це норма соціальної захищеності кожного працівника, який і є творцем матеріальних благ родини, громади, держави в цілому. Сьогодні у громаді настав час змінити ситуацію. Усі товаровиробники, незалежно від кількості оброблюваних земель, будуть в однакових умовах. Якщо ми хочемо, щоб працювали школи, садочки, ФАПи -  вся соціальна інфраструктура,  потрібно виходити з тіні і чесно сплачувати податки. Якщо  пайовикам виплачують орендну плату у розмірі 12-15 відсотків, то відповідно і податок з доходів фізичних осіб повинен бути сплачений з цих же відсотків.

 

   За результатом проведеної роботи, суб’єктам господарювання надано пропозиції та встановлено терміни для визначення шляхів, механізмів та способів вирішення питань своєчасності і повноти виплати орендної плати за паї та сплати податків. 

 

Фото без опису

 

   В ході засідання була заслухана інформація щодо заборгованості зі сплати платежів до Пенсійного фонду та з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, з якою виступила начальник  відділу перерахунків пенсій №2 управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України у Черкаській області Олена Лазба-Чемінава, яка зауважила, що ДП ДАК «Хліб України» Потаське хлібоприймальне підприємство знаходиться на стадії банкрутства. Заборгованість зі сплати страхових внесків по даному підприємству становить 690,0 тис. грн. Питання погашення даної заборгованості знаходиться на постійному контролі. Начальник фінансового управління доповнила, що у даного підприємства є значні борги по платежах до місцевого бюджету, в тому числі по земельному податку -  1 млн. 270 тис. грн. та по орендній платі за землю– 355,0 тис. грн.

 

Фото без опису

   

   На завершення, виконуюча обовязки начальника Маньківської ДПІ  ГУ ДПС у  Черкаській області Таїса Шургай довела присутнім інформацію щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування  фізичними особами належних їм активів (Закон України від 15.06.2021 № 1539-IX).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень