A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

3 грудня - Міжнародний день осіб з інвалідністю

Дата: 02.12.2021 12:56
Кількість переглядів: 612

Фото без описуЩороку 3 грудня разом із світовою спільнотою Україна відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. Напередодні  традиційно підводимо підсумки роботи, аналізу фактичного становища людей з особливими потребами в громаді і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня. 

На території Маньківської територіальної громади проживає  1886 осіб з інвалідністю, в т.ч. 81 дитина  з інвалідністю у віці до 18 років, 117 осіб з інвалідністю внаслідок війни, 66 осіб з інвалідністю, мешканців району, обмежені в пересуванні і користуються кріслами-колісними або протезно-ортопедичними виробами.

          Для них проводиться відповідна робота по покращенню соціальної захищеності на державному рівні. З метою надання додаткових соціальних гарантій в громаді  затверджені відповідні програми з виділенням під них коштів місцевого бюджету.

        Активно проводилася робота на виконання заходів соціальної спрямованості, відповідно до програми "Соціальний захист ветеранів, осіб з інвалідністю та малозабезпечених громадян на 2021-2025 роки". Це дало змогу надати найбільш потребуючим жителям громади грошову допомогу, придбати продуктові набори та організувати інші заходи  ветеранам війни, ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, воїнам АТО/ООС, членам сімей загиблих воїнів. Зокрема, особам з інвалідністю 1 та 2 груп по зору надаються 50-відсоткові знижки на оплату послуг на електроенергію та  абонементну плату за користування телефоном в межах норм споживання.  В  2021 році на зазначені цілі використано 5,4 тис. грн.   Також виплачено матеріальну допомогу   34   жителям грамади, яким встановлено  інвалідність на загальну суму 87,2 тис. грн..                                                                               

До Міжнародного дня захисту дітей  вручалися солодощі дітям з інвалідністю до 18 річного віку,  дітям-сиротам та дітям, які позбавлені батьківського піклування і перебувають під опікою (101 дитині на суму 14 тис. грн.).

       Відповідно до «Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації  осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих  категорій  населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані  технічні засоби реабілітації»,  спеціалістами відділу з питань соціального захисту виконавчого комітету прийнято   документи від   6     осіб  для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, які передано до Маньківського відділу управління праці та соціального захисту населення  Уманської РДА для подальшого опрацювання.

 В рамках співпраці з   Уманським міськрайонним благодійним фондом «Свобода» двох жителів селища Маньківки безкоштовно забезпечено інвалідними візками.     

В межах виділених коштів місцевого бюджету проводиться   робота щодо забезпечення санаторно-курортними послугами осіб з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи та осіб з інвалідністю внаслідок бойових дій в АТО/ООС. За рахунок коштів  обласного бюджету та спів фінансування з  місцевим бюджетом оздоровлено в санаторії «Мошногір»я» 5 осіб на загальну суму  99 тис. грн. (49,5 тис. грн.. – кошти місцевого бюджету), з них: 2 ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії   та 3 особи  з числа учасників АТО/ООС.

        За період 2021 року проведено відшкодування витрат на поховання родичам   7     померлих  осіб з інвалідністю внаслідок війни на загальну суму  14,3 тис.грн. за рахунок коштів субвенції обласного бюджету.         

В 2021 році  Центр комплексної реабілітації осіб з інвалідністю реорганізовано в комунальну установу «Центр надання соціальних послуг», де  утворено відділення соціальної реабілітації, в якому з початку року пройшли реабілітацію 40 осіб з інвалідністю та дітей з групи ризику. Всі вони отримують соціальну послугу денного догляду безкоштовно, за рахунок коштів селищного бюджету. На функціонування відділення  станом 01.12.2021 року  з селищного бюджету використано 569,8 тис. грн. Відвідувачам відділення надаються якісні послуги,  що значно покращує їх фізичний, соціальний  та емоційний стан.

Завдяки турботі 54 соціальних робітників та фахівців комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» обслуговуються  87  осіб з інвалідністю, які потребують сторонньої допомоги. Їм надаються 4  види соціальних послуг, згідно затверджених державних стандартів, а саме: 47 осіб отримують соціальну послугу догляду вдома, 28 – денного догляду, 4 – стаціонарного догляду та 8 – соціальної адаптації.

Протягом 10 місяців  22 фізичним особам- жителям громади виплачена з місцевого бюджету компенсація по наданню соціальних послуг з догляду - на загальну суму 92,7 тис. грн.. Заборгованості не має.

Напередодні 3 грудня за кошти громади закуплено 66 продуктових наборів на загальну суму 15 тис. грн. для осіб з інвалідністю, які мають захворювання опорно-рухового апарату і користуються інвалідними візками.

На жаль, не завершена в нашій громаді робота по створенню необхідних умов для вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до всіх будівель. Тут мова  йде не тільки про осіб з інвалідністю, а й осіб похилого віку, вагітних жінок та малих дітей. Не всі  будівлі, біля яких споруджені пандуси, відповідають стандартам (ДБН), особливо це стосується закладів торгівлі. 

На сьогоднішній день також особливої підтримки потребують  одинокі особи з інвалідністю, малозабезпечені сім”ї, в яких проживає двоє і більше осіб з інвалідністю… Тому звертаюсь до керівників установ, підприємств, організацій та підприємців з проханням проявити чуйність і милосердя, до людей, які мають обмежені фізичні можливості, надати їм грошову чи натуральну допомогу, провести надомне відвідування осіб з інвалідністю, які працювали у Ваших колективах Не проходьте мимо того, хто потребує допомоги, підтримки та уваги. Добрі справи  повертаються сторицею!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень