A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

ЯК ОТРИМАТИ КОМПЕНСАЦІЮ, ЯКЩО ТРАВМУВАЛИСЯ НА ВУЛИЦІ ПІД ЧАС ОЖЕЛЕДИЦІ

Дата: 13.01.2022 13:00
Кількість переглядів: 370

Фото без описуУ зимову холодну пору на кожного з нас може чатувати небезпека у здавалося б звичних місцях: підсковзнулись на обледенілих сходах магазину чи іншої організації, на тротуарі, у дворі будинку. Чи може людина, яка послизнулась і травмувалась на вулиці, отримати компенсацію за свої забої і переломи? Як діяти у випадку, коли особа зазнала травми на вулиці та як відшкодувати шкоду і притягнути винних до відповідальності? 

Найголовніше у випадку відшкодування шкоди довести вину фізичної або юридичної особи, внаслідок дій або бездіяльності яких особа отримала травму, адже відповідно до статті 1166 Цивільного кодексу України особа, яка завдала шкоду, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоду завдано не з її вини.

Як діяти у разі отримання травми чи збитків при падінні на слизькій дорозі?

Згідно з частиною другою статті 18 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» підприємства, установи, організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані, зокрема:

  • утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою території населеного пункту прилеглу до цих об’єктів територію;
  • відшкодовувати в установленому порядку збитки, завдані порушенням законодавства з питань благоустрою населених пунктів.

Разом з тим громадяни у сфері благоустрою населених пунктів мають право, зокрема вимагати негайного виконання робіт з благоустрою населених пунктів у разі, якщо невиконання таких робіт може завдати шкоду життю, здоров’ю або майну громадян, а також звертатися до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної майну чи здоров’ю громадян унаслідок дій чи бездіяльності балансоутримувачів об’єктів благоустрою.

Балансоутримувачами багатоквартирного житлового будинку, наприклад можуть бути житлово-будівельний кооператив (ЖБК) або об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

Якщо особа постраждала внаслідок падіння на слизькій дорозі, їй необхідно:

  • знайти свідків даного нещасного випадку та взяти у них контактні дані;
  • у разі відсутності свідків – сфотографувати місце падіння з прив’язкою до об’єктів нерухомості на яких є вивіски (бажано);
  • уважно подивитися навкруги, можливо поблизу є банківська установа, магазин, у яких зазвичай є камери зовнішнього спостереження;
  • викликати швидку допомогу за місцем травмування. Прослідкувати, щоб лікарі зафіксували, що травма отримана внаслідок падіння на слизькій ділянці за певною адресою та в певний час і надали відповідну довідку. Бажано також записати особисті дані бригади медичних працівників, які доставили вас з місця падіння до лікарні;
  • викликати поліцію для складання протоколу та фіксації факту травмування;
  • написати відповідну заяву до правоохоронних органів. Всі дані, відображені у заяві, будуть внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань;
  • пройти судово-медичну експертизу, яка необхідна для визначення ступені тяжкості тілесного ушкодження;
  • якщо немає можливості викликати швидку допомогу та поліцію, необхідно звернутися до найближчого травмпункту. В амбулаторній картці лікар повинен зафіксувати з ваших слів: де, коли і за яких обставин отримано травму, хто при цьому був присутнім.

При падінні на вулиці, необхідно звернутися до місцевої ради з метою отримання інформації про підприємство, у тому числі комунальне, установу чи організацію, відповідальну за утримання тротуару в належному стані на місці падіння.

У будь-якому разі необхідно сформулювати претензію і направити її рекомендованим листом з повідомленням на адресу служби, що відповідає за експлуатацію ділянки, на якій людина впала.

У листі слід вказати, що особа розраховує на компенсацію у термін до певної дати, а також додати до листа копії документів, що підтверджують викладені обставини.

Якщо балансоутримувач не визнає своєї вини і відмовляється компенсувати завдану шкоду, потерпіла особа має право звернутися до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я (як матеріальної, так і моральної) за своїм зареєстрованим місцем проживання чи перебування або за місцем заподіяння шкоди.

Відповідачем у даній справі можуть бути місцева рада, до повноважень якої належить забезпечення утримання в належному стані вулиць, у тому числі тротуарів, а також навіть Державне агентство автомобільних доріг України у випадку суміщення дороги державного значення з вулицею міста, залежно від того на чиєму балансі знаходиться дана вулиця. При падінні на сходах офісу, банку, магазину, багатоквартирного житлового будинку відповідальність повинен нести той, на кого покладено обов’язок прибирати цю територію.

Статтею 1195 Цивільного кодексу України визначено, що фізична або юридична особа, яка завдала шкоди каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я фізичній особі, зобов’язана відшкодувати потерпілому заробіток (дохід), втрачений ним внаслідок втрати чи зменшення професійної або загальної працездатності, а також відшкодувати додаткові витрати, викликані необхідністю посиленого харчування, санаторно-курортного лікування, придбання ліків, протезування, стороннього догляду тощо.

У разі каліцтва або іншого ушкодження здоров’я фізичної особи, яка в момент завдання шкоди не працювала, розмір відшкодування визначається виходячи з розміру мінімальної заробітної плати.

Шкода, завдана фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, відшкодовується без урахування пенсії, призначеної у зв’язку з втратою здоров’я, або пенсії, яку вона одержувала до цього, а також інших доходів.

Особливості звернення до суду щодо відшкодування шкоди

Для звернення до суду з відповідним позовом необхідно зібрати докази, що підтверджують падіння в певному місці та отримання травми, а саме:

    • довідки з лікарні лікувальних закладів, у яких зазначається вид травми, та за яких обставин вона отримана тощо;
    • наявність порушення відповідача у сфері благоустрою: відео- та фотозйомка із зазначенням дати та часу;
    • покази свідків;
    • підтвердження понесених матеріальних втрат: рецепти лікарів, чеки, квитанції з аптек тощо;
    • підтвердження завдання моральної шкоди (за наявності): висновки лікарів, показання свідків щодо тяжкості моральних страждань, рецепти лікарів на придбання спеціальних лікарських засобів для боротьби з депресією, іншими психологічними розладами, що виникли внаслідок отримання травми.

У справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я позивачі звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях (пункт 2 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір»).

Відповідальність

Відповідно до статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення України порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів − тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1 360 грн. на громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності − від 850 до 1700 грн.

Нагадуємо, отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права Ви можете, звернувшись до відділу «Маньківське бюро правової допомоги» Уманського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою смт. Маньківка, вул. Соборна, 14, каб. №9, №10, або за телефоном (04748) 6-36-03.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи надання безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень