A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Чи є мінімальне податкове зобов’язання «новим податком за землю»?

Дата: 19.01.2022 14:58
Кількість переглядів: 682

Фото без описуНещодавно до Податкового Кодексу України були внесені зміни, що передбачають мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки (стаття 38-1 Податкового Кодексу України). Ці зміни вже прозвали «новим земельним податком», хоча це не зовсім так. Податковим Кодексом  визначено, що мінімальне податкове зобов’язання – мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

Мінімальне податкове зобов’язання щодо земельної ділянки буде обчислюватися за певними формулами і окремо обраховуватиметься щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої проведена та окремо щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена.

Мінімальне податкове зобов’язання визначається за період володіння (користування) земельною ділянкою, який припадає на відповідний податковий (звітний) рік. За підсумками року, якщо буде виявлено, що землекористувач сплатив загальну суму податків за користування земельною ділянкою меншу ніж мінімальне податкове зобов’язання, то така різниця має бути ним доплачена в складі податку на прибуток.

Тобто, мінімальне податкове зобов’язання – це мінімум, який сукупно має бути сплачено з гектара. Таке нововведення торкнеться зокрема тієї землі, що обробляється незаконно і з неї отримується і продається врожай, проте податки не сплачуються в повному розмірі і частина доходу приховується. На тих аграріїв, які обробляють землю і офіційно сплачують усі податки, ця норма Податкового Кодексу не вплине.

Варто зазначити, що мінімальне податкове зобов’язання не визначається для земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року заходилися у межах населених пунктів.

Виходячи з вищезазначеного, для аграріїв, які обробляють земельні ділянки сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів для виготовлення сільськогосподарської продукції та отримання з неї прибутку й надалі сплачуватимуть встановлені законом податки, проте вони не повинні бути менші за розраховане мінімальне податкове зобов’язання.

Нагадуємо, отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права Ви можете, звернувшись до відділу «Маньківське бюро правової допомоги» Уманського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою смт. Маньківка, вул. Соборна, 14, каб. №9, №10, або за телефоном (04748) 6-36-03.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи надання безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень