A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Михайло Подоляк: Повернення депортованих у Росію українців буде ще однією війною – війною за наших громадян

Дата: 21.04.2022 15:17
Кількість переглядів: 208

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк переконаний, що Росія всіляко перешкоджатиме поверненню додому українських громадян, які були силою депортовані з тимчасово окупованих територій України чи місць активних бойових дій, тому їхнє повернення стане ще одним фронтом для нашої держави після завершення активної фази війни.

«Це важка процедура, яка вимагатиме, щоб там були країни-посередники чи міжнародні інституції, які дадуть нам змогу повернути людей. Хочу відзначити, що це теж буде війна. Після війни – війна за те, щоб забрати своїх людей назад», – сказав Михайло Подоляк в ефірі телемарафону «Єдині новини».

На його думку, Росія, яка має історичну традицію та практику так званого переселення народів для того, щоб відірвати їх від рідної землі, ніколи не зізнається, що людей вивезли силоміць або що до цього їх змусили створені росіянами умови.

«Вони не скажуть нам об’єктивної інформації, що, наприклад, зі 100 тисяч вивезених із Маріуполя, Волновахи та інших регіонів Донецької області лише 5% мали бажання виїхати до РФ, а решта були насильно депортовані туди», – зауважив радник керівника Офісу Глави держави.

За словами Михайла Подоляка, росіяни намагатимуться й далі переконувати світову спільноту в тому, що ця міграція була добровільною.

«З погляду пропаганди росіяни будуть брехати всьому світу, що дивіться – ці люди захотіли поїхати з України в таку велику та квітучу країну, їм комфортно жити в Томську тощо. В лапках комфортно», – сказав він.

«Українці, які проживали у красивих містах, мали змогу їздити по світу, будувати кар’єру, навчатися в гарних навчальних закладах, вибрали як місце проживання ці розвалені, нікому непотрібні й нікчемні міста Російської Федерації?» – додав радник керівника Офісу Президента.

Щодо можливостей повернення депортованих громадян України Михайло Подоляк зазначив, що насамперед потрібно буде вивчити, кого, як і за яких умов вивезли до Росії, хто висловив згоду, а кого депортували силоміць. Після цього буде необхідно скласти юридично вивірені списки, передати їх російській стороні.

Михайло Подоляк переконаний, що до цих людей мають приїхати посередники чи представники міжнародних організацій, які викликатимуть довіру, щоб громадяни могли відкрито спілкуватися з ними та не боялися розповісти, що хочуть повернутися у свою країну.

«Це ціла юридично вивірена процедура, щоб ми їх забрали назад», – резюмував радник керівника Офісу Президента.

Щодо перспектив погодження гуманітарних коридорів для евакуації цивільного населення з міста Маріуполя, яке перебуває під постійними обстрілами окупантів, то українська сторона повсякчас контактує з російською з цього питання, але, на жаль, Росія все відкидає або погоджує, а потім не дотримує слова.

«Була спроба третьої сторони – Туреччини, яка намагалася взяти участь у тому, щоб забрати людей з Маріуполя. Вони хотіли зробити це через акваторію Азовського моря, інші варіанти пропонували. Але росіяни ведуть проти нас не війну з погляду бойових дій – вони ведуть війну геноцидного типу. Вони вважають, що можна вбивати й не відкривати коридори, щоб доправити медикаменти чи продукти харчування. Вони застосовують сирійську тактику, на жаль», – зазначив він і додав, що Росія веде антигуманну війну проти мирних громадян.

Однак Україна й надалі вимагатиме відкриття гуманітарних коридорів, тимчасового припинення вогню та залучення третьої сторони в ролі гаранта або посередника, повідомив Михайло Подоляк.

«Світ бачить цю війну в прямому ефірі, і незрозуміло, на яку репутацію Російська Федерація розраховує. Що вони хочуть в історичному розрізі отримати? Їх називатимуть у підручниках історії нацистською державою РФ», – переконаний радник керівника Офісу Президента України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень