A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Трудові та інші гарантії донорів крові

Дата: 09.06.2022 14:18
Кількість переглядів: 313

14 червня щорічно у всьому світі відзначають Всесвітній день донора крові. 25.01.2021 року набув чинності Закон України "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові". Містить він оновлені норми щодо збереження середнього заробітку за працівниками, які виявила бажання стати донорами крові та/або її компонентів. Одночасно в новій редакції виклали ст. 124 Кодексу законів про працю.

У дні медичного обстеження та донації крові та/або компонентів крові особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності, із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу.

Такій особі безпосередньо після кожного дня здійснення донації крові та/або компонентів крові надається день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу. За бажанням такої особи цей день приєднується до щорічної відпустки.

Здобувачі вищої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти у зазначені дні звільняються від занять, а військовослужбовці строкової служби та курсанти закладів військової освіти - від несення нарядів, вахт та інших форм служби.

Підставою для звільнення від роботи, навчання або служби є довідка, видана донору за місцем медичного обстеження чи донації крові.

У день безоплатної донації крові та/або компонентів крові донор забезпечується безоплатним харчуванням за рахунок коштів суб’єкта, який здійснює заготівлю, переробку, тестування, зберігання, розподіл або реалізацію донорської крові та компонентів крові, за місцем забору крові та/або компонентів крові.

Донорам, які протягом року безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює чотирьом разовим максимально допустимим дозам, заготовленим методом аферезу, або тромбоцитів у двох разових донаціях методом аферезу, допомога з тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням виплачується у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати донора незалежно від стажу роботи. Така пільга надається протягом року після здійснення донації крові та/або компонентів крові у зазначених кількостях.

Здобувачам вищої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти, які протягом року безоплатно здійснили донацію крові у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює чотирьом разовим максимально допустимим дозам, заготовленим методом аферезу, або тромбоцитів у двох разових донаціях методом аферезу, надається право на одержання грошової допомоги у розмірі 25 відсотків встановленої у закладі освіти стипендії, а військовослужбовцям строкової служби та курсантам військових закладів освіти - право на одержання грошової надбавки у розмірі 25 відсотків призначеного їм грошового забезпечення протягом шести місяців після здійснення донації крові та/або компонентів крові у зазначених кількостях.

Отже, законодавством встановлено ключові гарантії для донорів крові:

  • увільнення від роботи у день донації;

  • додатковий день відпочинку після донації;

  • забезпечення безоплатним харчуванням у день донації;

  • 100% оплати лікарняного, незалежно від страхового стажу протягом року після здійснення донації;

  • студентам – грошова допомога в розмірі 25% стипендії;

  • військовослужбовцям та курсантам військових закладів освіти – грошова надбавка 25% призначеного їм грошового забезпечення протягом наступних шести місяців після донації.

!Знайте свої права та захищайте їх!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень