A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

РЕКОМЕНДАЦІЇ НАСЕЛЕННЮ, ЯКЕ ПРОЖИВАЄ В ЗОНІ ПІДВИЩЕНОЇ ЗАГРОЗИ ХІМІЧНОЇ НЕБЕЗПЕКИ

Дата: 05.07.2022 15:50
Кількість переглядів: 233

Наявність поблизу місць проживання підприємств що виробляють та використовують токсичні речовини у технологічних процесах, а також їх перевозять обумовлює підвищену загрозу хімічної небезпеки.

Фото без опису

Хімічні речовини, які при певній кількості, що перебільшує гранично допустимі величини концентрації, можуть призвести до загибелі, гострого чи хронічного захворювання або отруєння людей, називають небезпечними хімічними речовинами. Найбільш поширеними з них є хлор, аміак, сірководень, нітратна (азотна) кислота, січаний ангідрид.

Небезпечні хімічні речовини здатні переноситись за напрямком вітру на великі відстані, проникати у негерметизовані приміщення, викликати ураження не тільки в результаті безпосереднього впливу на людей, але і через забруднену воду, харчові продукти, оточуючі речі. Характеризуються швидким настанням медичних симптомів (від 1 хвилини до години). Та утворенням зони зараження, на зовнішній межі якої 50% людей втрачають працездатність (ураження життєво важливих органів).

ЦЕ ПОТРІБНО ЗНАТИ:

Ознаками отруєння хлором є наступне: різкий біль у грудях, різь в очах, сльозотеча, задишка, сухий кашель, блювання, порушення координації рухів та поява бульбашок на шкірі.

Ознаками отруєння аміаком є почастішання серцебиття і пульсу, збудження, можливі судоми, ядуха, різь в очах, сльозотеча, нежить, кашель, почервоніння і свербіж шкіри.

Під час аварійних ситуацій, окрім небезпечних хімічних речовин, внаслідок пожежі, вибуху можливе ураження іншими вражаючими чинниками (опіки, травми тощо).

Існують засоби захисту від небезпечних хімічних речовин та алгоритми для зниження ступеню ураження ними.

Запам’ятайте! Органи управління цивільного захисту зобов’язані надавати населенню через засоби масової інформації оперативну та достовірну інформацію про:

  • надзвичайні ситуації, що виникли, з визначенням їх меж поширення і наслідків;
  • способи та методи захисту від них.

ЯК ДІЯТИ ПРИ АВАРІЇ З ВИКИДОМ НЕБЕЗПЕЧНИХ ХІМІЧНИХ РЕЧОВИН

  1. Якщо Ви знаходитись на вулиці, негайно застосуйте найпростіші засоби захисту органів дихання та, відповідно до отриманої інформації, виходьте із зони зараження у вказаному напрямку.
  1.  Якщо відсутня можливість залишити небезпечну зону, зайдіть у найближче приміщення і візьміть участь у герметизації (головна небезпека – це перші години, з часом концентрація зменшується і відноситься вітром).
  1. Якщо Ви вдома, вимкніть газ і електропостачання, надійно загерметизуйте приміщення, харчові продукти, створіть в ємності запас води і чекайте повідомлень про ситуацію, яка склалась. Для захисту органів дихання використовуйте підручні вироби із мокрої тканини.

    !    Уникайте паніки, попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, та людям похилого віку.

  1. Почувши з повідомлень, що небезпека минула, зніміть верхній одяг, прийміть душ з милом, ретельно вимийте очі і прополощіть рот.

При підозрі на ураження пийте багато рідини і зверніться за допомогою до медичного закладу.

  1. Якщо об’явлена евакуація, швидко зберіть необхідні документи, цінності,

ліки, продукти, запас питної води та інші необхідні речі у герметичну валізу та підготуйтеся до евакуації.

В очікуванні евакуації щільно закрийте вікна, двері, фрамуги, вентиляційні отвори, герметизуйте липкими стрічками, змоченими водою тканиною, папером, вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання.

Надягніть засоби індивідуального захисту органів дихання (ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або краще 2-5% розчинами питної соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком).

Використайте найпростіші засоби захисту шкіри (одежу), взуття (бажано гумове).

За наявності, одягніть захисні окуляри.

Попередьте сусідів про початок евакуації. Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

  • Виходьте із зони хімічного зараження в напрямі, перпендикулярному до напрямку вітру та обходьте тунелі, яри, лощини - в низинах може бути висока концентрація небезпечних хімічних речовин.

Надання першої медичної допомоги при отруєнні хлором

Негайно перемістіть постраждалого із забрудненої зони на свіже повітря, щільно вкрийте, дайте подихати киснем, парами води або аерозолем 0,5% розчину питної соди протягом 15 хвилин. Шкіру, рот, ніс промийте 2 % розчином питної соди або водою з милом. Основним засобом боротьби з хлором є вода, за можливості - тепле молоко з содою. У разі необхідності - зробіть штучне дихання способом «рот в рот». Не дозволяйте потерпілому пересуватися самостійно. Транспортуйте його лише лежачи.

Надання першої медичної допомоги при отруєнні аміаком

Негайно винесіть постраждалого із зони ураження. Шкіру, рот, ніс промийте водою. В очі закапайте по дві-три краплі ЗО % альбуциду, в ніс - оливкову олію. Транспортуйте потерпілого до медичного закладу лежачи. Забезпечте тепло та спокій, дайте зволожений кисень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень