A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Відбулося позачергове засідання комісії з питань ТЕБ та НС щодо забезпечення готовності до проведення заходів щодо захисту населення і територій на випадок виникнення радіаційної аварії

Дата: 14.09.2022 12:50
Кількість переглядів: 324

  13 вересня 2022 року відбулося позачергове засідання селищної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому було розглянуто питання забезпечення готовності до проведення заходів щодо захисту населення і територій на випадок виникнення радіаційної аварії. З даного питання порядку денного виступив голова комісії Валерій ІВАСЮК, який поінформував про ситуацію стосовно можливого подальшого розвитку подій під час воєнної агресії з боку Російської Федерації і, зокрема, щодо можливої радіаційної аварії чи застосування агресором ядерної зброї.

Фото без опису

Як проінформував Володимир МИХАЙЛОВИН, головний спеціаліст з питань цивільного захисту та мобілізаційної роботи відділу документообігу та організаційно-господарської роботи виконавчого комітету селищної ради -  На виконання протоколу засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 30.08.2022 № 19, у громаді необхідно забезпечити готовність до проведення заходів щодо захисту населення і територій на випадок виникнення радіаційної аварії. Зокрема мова велася про необхідність термінової підготовки пунктів заправки водовозної техніки питною водою від наявних свердловин. Промовець довів членам комісії  роз’яснення щодо введення режимів радіаційного захисту населення в дію та режими радіаційного захисту населення в умовах радіоактивного забруднення, затверджені рішенням регіональної комісії з питань ТЕБ та НС від 30.08.2022 № 19.  А також представив Алгоритм інформування та оповіщення про загрозу виникнення  або  виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із радіаційними, хімічними та біологічними загрозами в умовах воєнного стану.

Особливу увагу було приділено розгляду питання застосування засобів індивідуального захисту органів дихання та порядку прийому преператів калію йоду, з якого  доповів директор комунального некомерційного підприємства “Маньківський центр первинної медико-санітарної допомоги”  Ігор НАУМЕЦЬ та ознайомив присутніх із пам’яткою “Йодна профілактика у разі виникнення радіаційної аварії”.

У ході засідання комісії начальник відділу освіти, молоді і спорту Юрій БЕЗВЕРХИЙ доповів про готовність парку шкільних автобусів до виконання завдань з евакуації населення громади на випадок виникнення надзвичайних ситуацій та про стан забезпеченості закладів загальної середньої освіти засобами індивідуального захисту.

На завершення завідувачка Маньківського відділення Уманського районного відділу Державної установи “Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров´я  України”  Олена ВАСИЛЬЄВА  поінформувала про здійснюваний лабораторний контроль за радіаційним фоном у громаді, дослідження харчових продуктів і питної води.  Ознайомила членів комісії з пам’яткою для населення щодо дій у разі виникнення радіаційної аварії, яку розробила державна установа “Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров´я  України”. Також наголосила на необхідності забезпечення наявних укриттів населення запасами ретельно упакованих продуктів харчування, бутильованої питної води. До обговорення питання питної води долучився начальник Маньківського управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Черкаській області Василь ЮРЧЕНКО, який рекомендував провести лабораторне дослідження якості питної води із свердловин,  визначених для забору такої води для потреб населення.

За результатами обговорення було прийнято рішення затвердити Алгоритм інформування та оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із радіаційними, хімічними та біологічними загрозами в умовах воєнного стану. Виконавцям забезпечити інформування керівного складу та населення про наявні загрози згідно затвердженого алгоритму.

Крім цього керівникам підприємств, установ та організацій та старостам було дано ряд доручень:

    - Відділу будівництва, архітектури, житлово-комунального господарства, комунального майна виконавчого комітету селищної ради передбачити   залучення   водовозної   техніки,  яка  може  бути  задіяна  в розвезенні населенню води від підготовлених пунктів заправки, визначити місця роздачі води; відповідними розпорядчими документами зобов’язати власників свердловин різних форм власності, що розташовані на території громади, підготувати їх до видачі питної води населенню у разі відсутності централізованого водопостачання з обов’язковим проведенням лабораторних досліджень якості такої води.                                                                                           

        - Старостам старостинських округів у відповідних населених пунктах,    комунальному      підприємству      “Комунальник-М”    –    у     смт    Маньківка забезпечити облаштування місць видачі води.                                 

         - Начальнику цивільного захисту Маньківської селищної територіальної громади забезпечити готовність до введення в дію режимів радіаційного захисту населення, відповідно до наданих роз’яснень та Режимів.

- Відділу освіти, молоді та спорту селищної ради забезпечити технічну готовність шкільних автобусів до евакуації населення на випадок введення в дію ІІІ-V номерів Режиму радіаційного захисту населення, затвердженого рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 30.08.2022 № 19.

      - Відділу освіти, молоді та спорту, сектору культури та туризму  селищної ради, комунальному некомерційному підприємству “Маньківська багатопрофільна лікарня”, районному споживчому товариству, Маньківському районному суду Черкаської області, згідно вимог наказу Міністерства внутрішніх справ від 09.07.2018 № 579, забезпечити готовність захисних споруд цивільного захисту, що перебувають у них на балансі, до використання у разі виникнення радіаційної аварії.

     -  Відділу інформаційної політики та зв’язків з громадськістю виконавчого комітету селищної ради довести до населення та оприлюднити на веб-сайті селищної ради, на сторінках facebook пам’ятку щодо профілактики радіаційних уражень, затвердженої протокольним рішенням регіональної комісії   з   питань  техногенно-екологічної  безпеки  та  надзвичайних  ситуацій від 30.08.2022 № 19.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень