A A A K K K
для людей із порушенням зору
Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Підсумки реалізації ініціативи “Сади Перемоги” в Черкаській області

Дата: 25.11.2022 09:02
Кількість переглядів: 269

23 листопада відбулася онлайн-конференція «Підсумки реалізації ініціативи «Сади Перемоги» в Черкаській області», де експерти цієї ініціативи та представники Черкаської ОВА поділилися досвідом реалізації проектів із продовольчої безпеки. За результатами всеукраїнського опитування, Черкащина лідирує за кількістю громад з ухваленою програмою самозабезпечення, тож своїми успіхами впровадження програми ділилися і голови громад.

Фото без опису

Завдяки реалізації програм самозабезпечення продовольством «Сади Перемоги» громади Черкащини виростили понад 300 т овочів, третиною яких змогли допомогти військовим на передовій, ВПО та малозабезпеченим родинам регіону. Тож для підтримки громад у реалізації заходів із забезпечення продовольством проект SURGe, який фінансується Урядом Канади та впроваджується компанією AlineaInternational, спільно з партнерами надавав Чигиринській, Зорівській та Буцькій територіальним громадам обладнання для переробки та зберігання врожаїв – сушарки, автоклави, морозильні камери, електросковорідки, електроплити, мотоблок тощо. Зокрема, під час заходу Буцька територіальна громада отримала у подарунок сучасний трактор із навісним обладнанням від проекту SURGe та партнерів. 

– Програму самозабезпечення продовольством уже ухвалили 22 територіальні громади, – відзначив Олександр Турченяк. – Ще близько 10 працюють над розробкою аналогічних програм. У цей непростий час Черкащина, як тилова область, тримає продовольчий фронт. Завдяки вирощеній агропродукції, підтримуємо внутрішньо переміщених осіб, які нині проживають в області, а це понад сто п’ятдесят тисяч осіб, направляємо допомогу на передову та в регіони, де точаться бойові дії.

– У час війни забезпечення продовольством – одне із наших основних завдань, – наголосив заступник очільника області. – На жаль, зараз ми спостерігаємо достатньо напружену ситуацію з цим. Агресія з боку сусідньої держави стала додатковим стимулом для розвитку та розширення сільгоспвиробництва. Тому підтримка аграрної галузі міжнародними партнерами є зараз надважливою.

– За даними дослідження ФАО (ООН), близько третини домогосподарств України відчувають нестачу продуктів. Одне з наших завдань – допомогти громадам розвʼязати цю проблему. Тому, крім іншого, наші експерти адаптували програму продовольства «Сади Перемоги» для громад відповідно до нових викликів і ті громади, які розуміють ризики продовольства, можуть скористатися нею на нашому сайті, – підкреслює Тетяна Лебухорська, керівниця напрямку продовольчої безпеки проекту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).

У заході також взяли участь голови територіальних громад Черкащини, які успішно реалізують програму «Сади Перемоги» та мають значні результати. Своїм досвідом поділилися Віктор Харченко, заступник голови Чигиринської територіальної громади; Сергій Залізняк, голова Буцької громади та Анатолій Пархоменко – Селищенської громади.

Фото без опису

Тетяна Лебухорська також зазначила, що проект підтримує територіальні громади Черкащини не лише посадковим матеріалом, а й технікою. Сьогодні Буцька селищна територіальна громада Уманського району отримала від проекту сучасний трактор із навісним обладнанням для подальшої реалізації ініціатив проекту SURGe, раніше вона також отримала автоклави.

Фото без опису

Також громади-учасниці «Сади Перемоги» забезпечувались і іншою технікою. Так, Чигиринська територіальна громада Черкаського району отримала сушарку, автоклав, морозильну камеру, професійну електросковорідку, електроплиту, мотоблок, Зорівська територіальна громада Золотоніського району - автоклав. Також громади отримували насіння, добрива,  засоби захисту рослин, банки і кришки для консервації.

Фото без опису

Наразі триває подача заявок (до 30 листопада) для участі у грантовому конкурсі «Сади для Перемоги». Детальна інформація про конкурс та форма заявки за покликанням: https://cutt.ly/oM43Rpu

Ініціатива «Сади перемоги» продовжить свою реалізацію і в 2023 році. То ж будь-яка територіальна громада може скористатися успішними кейсами Буцької, Чигиринської та Селищенської територіальних громад, які розповіли про свої здобутки під час відео-конференції, та посилити продовольчий фронт Черкаської області.

Відео-конференцію можна проглянути за покликанням: https://cutt.ly/qM44FAW

Якщо ваша громада бажає приєднатися до реалізації програми «Сади Перемоги», завантажуйте типову програму «Сади Перемоги», адаптуйте її під свої потреби та допоможіть своїм мешканцям отримати доступ до продуктів харчування у достатній кількості! Програму можна завантажити тут:  https://cutt.ly/p1wrGFZ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень