Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Виділено матеріальну допомогу ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС

Дата: 19.04.2023 09:36
Кількість переглядів: 121

       26 квітня щорічно вшановуються люди, які поклали своє життя та здоров»я за Україну. Завдяки їх героїзму людство уникло надзвичайно масштабної екологічної катастрофи. Хоча чітко визначити масштаби заподіяної шкоди навіть сьогодні ніхто не може. Радіаційні хвилі завдали пошкоджень на велику частину земної кулі.

Фото без опису

     Жителі Маньківської територіальної громади також не були осторонь у далекому 1986 році та масово брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Маньківчан направляли вивозити людей, худобу, будувати саркофаг, ліквідовувати пошкодження, завдані екологічною катастрофою та на інші роботи.  

     Станом на 01.04.2023 в Маньківській селищній раді на обліку перебуває 144 особи, які мають статус постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи, з них 44 -особи з інвалідністю, які віднесені до 1 категорії, 55 – мають другу категорію, 45 –ліквідатори третьої категорії. Крім ліквідаторів аварії на ЧАЕС в громаді проживає 20 вдів померлих ліквідаторів.

          Відповідно до діючого законодавства потерпілим громадянам надаються пільги, компенсації та допомоги, передбачені чинним законодавством.

          Для надання додаткових соціальних гарантій в Маньківській селищній раді затверджено комплексну програму «Турбота на 2021-2025 роки» та програму «Соціальний захист ветеранів війни, осіб з інвалідністю та малозабезпечених громадян на 2021-2025 роки».

          У квітні 2023 року за рахунок коштів місцевого бюджету виділено матеріальну допомогу 6 ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС, які проживають на території громади, на загальну суму 10,5 тис. грн та за рахунок благодійної допомоги  вручено продуктові набори 6 особам зазначеної категорії осіб на загальну суму 1,8 тис. грн.    

        З метою забезпечення осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, медичними препаратами в 2023 році з обласного бюджету надано субвенцію на  комплексну програму «Турбота на 2021-2025 роки» в сумі 119,1 тис. грн, для забезпечення стоматологічними послугами - 25,0 тис. грн. Відпуск лікарських засобів здійснюється аптекою ПП «Віта» за рецептами, а надання стоматологічних послуг забезпечує ФОП Піддубченко М.І. За січень – березень 2023 року відшкодовано вартість 86 рецептів на придбання ліків на загальну суму 25,7 тис. грн та зубопротезовано 2 ліквідатори на загальну суму 5,8 тис. грн.  

      Ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС — це звичайні люди, які живуть поруч з нами. Вони не просто змінили своє життя, але й змінили світ навколо себе. Тому пріоритетним завданням органів місцевого самоврядування залишається питання забезпечення належного соціального захисту цієї категорії громадян.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень