Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Порядок дій сімей зниклих безвісти за особливих обставин

Дата: 27.06.2023 08:48
Кількість переглядів: 714

  1. Звернення до ГУ НП (Головне Управління Національної Поліції)

Звернення до Національної Поліції (обов’язково)

- Написати заяву про зникнення особи може будь хто ,незалежно від кровної спорідненості.

 - Споріднена особа(батьки, діти, не повнолітні діти)  зниклого безвісти, повинні звернутися до Управління Національної Поліції та здати ДНК матеріал.(Обов'язково)

Фото без опису

-Документи які потрібно мати при собі:

 Документи що засвідчують особу заявника , документи які підтверджують спорідненість заявника та зниклої особи , фото зниклого з декількох ракурсів , фото татуювань(якщо є),повний опис особистих речей які були у зниклого на момент зникнення(якщо відомо).Копії документів зниклого безвісти військовослужбовця (як що є наявності).Також відразу візьміть з собою особу яка зможе надати зразок ДНК( для дитини мати при собі свідоцтво про народження),(для дорослих документи підтверджуючі особу).

- При поданні заяви про зникнення особи до органів поліції слід отримати талон-повідомлення, який буде містити короткий зміст поданої заяви.

- Слідчий протягом 24 годин з часу отримання заяви вносить відомості про зникнення особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР).

 На наступний день після подання заяви необхідно звернутися до чергової частини органу Національної поліції й отримати у слідчого витяг з ЄРДР. Повернення слідчому талонуповідомлення не вимагається.

 

  1. При зверненні до органів Національної поліції із заявою про зникнення особи безвісти було видано талон-повідомлення, а не витяг із ЄРДР

 При поданні заяви про зникнення особи до органів поліції слід отримати талон-повідомлення, який буде містити короткий зміст поданої заяви.

 Слідчий протягом 24 годин з часу отримання заяви вносить відомості про зникнення особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР).

 На наступний день після подання заяви необхідно звернутися до чергової частини органу Національної поліції й отримати у слідчого витяг з ЄРДР. Повернення слідчому талонуповідомлення не вимагається. При зверненні до органів Національної поліції із заявою про зникнення особи безвісти було видано талон-повідомлення, а не витяг із ЄРДР 13. Джерело: Кримінальний процесуальний кодекс України

 

  1. Відсутня інформація про слідчого, який розслідує кримінальне провадження, та його контакти/слідчий не реагує на письмові заяви та клопотання

 Звернутись за телефонами відповідальних працівників Національної поліції у відповідній області за місцем подання заяви або за місцем зникнення людини (телефони відповідальних працівників Національної поліції можна отримати за телефоном гарячої лінії Уповноваженого: 0 800 339 247 або у регіонального представникаУповноваженого за місцем проживання).

 При спілкуванні з відповідальним працівником поліції:

 повідомити власне ПІБ;

 ступінь родинних відносин зі зниклим безвісти;

 номер кримінального провадження;

 за необхідності – інші відомості з витягу із ЄРДР. Отримати відомості про: ПІБ слідчого, найменування органу Національної поліції/СБУ, адресу слідчого та (за наявності) номер телефону. Відсутня інформація про слідчого, який розслідує кримінальне провадження, та його контакти/слідчий не реагує на письмові заяви та клопотання

 Джерело: Положення про Консультативну раду Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, затв. наказом Мінреінтеграції від 16.08.2022 № 186. Варто пам’ятати, що звернення до слідчого, після встановлення його контактів, має відбуватись виключно у письмовій формі. Відповідь слідчого надсилається на адресу заявника також у письмовій формі. Телефонні розмови зі слідчим, усні заяви та клопотання законодавством не передбачені.

 

  1. Не надійшло повідомлення про внесення ДНК до центрального обліку генетичних ознак людини протягом 2-3 місяців від дати здачі біологічного матеріалу

- Звернутись до слідчого, який розслідує кримінальне провадження, з клопотанням про надсилання запиту до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (НДЕКЦ МВС України) у відповідній області та до Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (ДНДЕКЦ МВС України) про підстави невнесення інформації до центрального обліку.

- Клопотання може допомогти скласти юрист системи безоплатної правової допомоги, тел.: 0 800 213 103.

- У разі некоректних біологічних зразків необхідно повторно їх здати за направленням слідчого. Кількість повторних здач біологічних зразків не є обмеженою (зазвичай за необхідності – 2-3 рази)

 

  1. Звернення до державних органів  для подачі зави про зникнення особи

Національне Інформаційне Бюро (НІБ)

М.Київ .вул. Чоколівський бульвар 13

Телефон гарячої лінії: 1648  ,міський +38 044 287 81 65

https://nib.gov.ua

 

Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

М.Київвул, Чоколівський бульвар 13

war2022people@gmail.com

телефон гарячої лінії 0 800 339 247

телефон для мешканців тимчасово окупованих територій +38 095 896 0421

http://t.me/Oleg_Kotenko_Patriot

Регіональний представникОфісу Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин в Черкаські області  Донець Анна Федорівна- м.Черкасибульвар Шевченка 185 ( ОбласнаДержавнаАдміністрація) т.+380933849097 +380980242437

Звернення МКЧХ( Міжнародний Комітет Червоного Хреста)

Звернення до МКЧХ приймається на офіційному сайти,3ма мовами( українська , російсько , англійська),заповнення мовою яка вам зручна.

Посилання на заповнення форми - 

Ukrainian-> https://familylinks.icrc.org/form/uru-webform-ua

Russian-> https://familylinks.icrc.org/form/uru-webform-ru

English -> https://familylinks.icrc.org/form/uru-webform-en

Також звернення можна скерувати на єдину електронну адресу МКЧХ

kyi_tracing_services@icrc.org

У відповідь вам надсилають посилання для заповнення форми.

Після заповнення форми у МКЧХ вам відобразиться ідентифікаційний номер вашого звернення його потрібно зберегти

 

6 .Звернення до Військової частини

 

Звернення до військової частини, за для отримання необхідних документів, та які документи ви маєте право вимагати від військової частини.

 

  1. Заява на ім’я командира військової частини ( ім’я командира якщо вам не відомо можна знайти в інтернеті)

Копія заяви :

                                                                                              Командиру Військової Частини  А....

                                                                                                                                  _______________________ 

 

 

                                                                                                                                  Від ________________

                                                                                                                                  Адреса проживання та індекс

                                                                                                                                   Контактний номер телефону

 

                                                                         Звернення

 

Я_______________,дружина , мати , батько , дитина , сестра , брат , військовослужбовця вч А ...._,якій є зниклим безвісти ,про шу видати мені документи мого ______,а саме :

 

1.Витяг з наказу про зарахування до військової частини.

2.Витяг з наказу про направлення для виконання бойового завдання , що до забезпечення оборони України ,захисту безпеки населення та інтересів держави зв’язку щ військовою агресією Російської Федерації проти України

3 Довідку про безпосередню участь у здійсненні заходів , необхідних для забезпечення оборони України , захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України

4.Надати інформацію про нарахування , та перерахування (виплату) грошового утримання (коштів) вище сказаного військовослужбовця за період від____ по теперішній час.

 

 

___.___.2022р                                                                                                                                                 ПІП

 

 

 

Якщо Вітяг з Акту службового розслідування не був наданий:

-Звернутись до ТЦК і СП за місцем свого проживання з письмовою заявою на адресу ВЧ про видачу копії акта службового розслідування. § У випадку відмови ТЦК і СП прийняти таку заяву – повідомити регіонального координатора Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, за місцем свого проживання. § --Якщо протягом 30 календарних днів з дати надання заяви до ТЦК і СП акт службового розслідування не отриманий, письмово звернутись із заявою про видачу акта службового розслідування до Генерального штабу Збройних Сил України за адресою: Повітрофлотський проспект, буд. 6, м. Київ, 03168. 2. Я

 

 

  1. Як оформити щомісячне грошове забезпечення військовослужбовця, зниклого безвісти за особливих обставин

 

  • Звернутись до ТЦК і СП за місцем свого проживання, подати заяву встановленої форми (бланк надасть ТЦК або регіональний координатор Уповноваженого).
  •  При собі мати такі документи:  копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові й реєстрацію місця проживання (перебування);  довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);  копію свідоцтва про шлюб (у разі наявності);  копії свідоцтва про народження дітей (у разі наявності);  копії довідки про присвоєння індивідуального податкового номера;Довідка з реквізитами банківського рахунку( на який будуть виплачуватись кошти)
  • Джерела: 1. Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».
  • 2. Постанова КМ України від 28.02.2022 № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану».
  • Варто пам’ятати, що регіональний координатор не втручається, не консультує та не надає допомогу у спорах між членами сім’ї військовослужбовця з приводу отримання одноразової грошової допомоги

 

  1. Як оформити виплати одноразового грошового забезпечення у зв’язку зі смертю військовослужбовця

 

-Зернутись до ТЦК і СП за місцем свого проживання, подати заяву встановленої форми (надасть ТЦК). 

-При собі мати такі документи:  свідоцтво про смерть військовослужбовця;  лікарське свідоцтво про смерть військовослужбовця (видається бюро СМЕ);  копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові й реєстрацію місця проживання (перебування);  довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);  копію свідоцтва про шлюб (у разі наявності);  копії свідоцтв про народження дітей (у разі наявності);  копії довідки про присвоєння індивідуального податкового номера.  Одноразова грошова допомога розподіляється рівними частками на всіх членів сім’ї (батьки, другий з подружжя, який не одружився повторно, неповнолітні діти, утриманці) та сплачується в такому порядку:  1/5 частина (3 млн грн) протягом одного місяця;  4/5 частин (12 млн грн) рівними частками протягом 40 календарних місяців (по 300 тис. грн).

 

  1. Додаткова допомога для мешканців м.Черкаси

( члени сім'ї зниклого безвісти за особливих обставин, які мають в м.Черкаське та маютьмісце реєстраціїсамем.Черкаси)

Особа на яку видана довідка про зникнення військовослужбовця, має право подати заяву до Департаменту Соціальної Політики м.Черкаси для отримання одноразової (річної) грошової допомоги та на отримання щомісячної стипендії .

Документи необхідні для подання заяви :

Довідка про зникнення безвісти військовослужбовця, паспорт та ідентифікаційний код особи яка подає заяву(особи на яку прийшло сповіщення про зникнення військовослужбовця),довідка що підтверджує спорідненість особи яка подає заяву( для батьків- свідотство про народження зниклого, для дружини-свідотство про шлюб)

Заява  та документи надаються безпосередньо до Департаменту Соціальної Політики Чеської міської Ради за адресую - бульвар Шевченка 307,Стосовно  пільг на комунальні послуги детальну інформацію можна отримати за телефоном 0472 544580

 

  1. Канали  пошуку Зниклого безвісти за особливих обставин

Телеграм канали та інтернет ресурси не є 100% доказовою базою.Але це можливість знайти та опізнати  рідну людину.Якщо ви є морально не стабільною особою або перебуваєте у стані депресії , наполегливо раджу знати довірену особу яка б могла взяти перегляд інтернет ресурсів на себе.

https://t.me/tamdey

 https://t.me/poiski_UA

  https://t.me/discussionrescue057 

 https://t.me/evgeniy_lisitsyn  

 https://t.me/xoxol_uk  

  https://t.me/znaydeno_ua  

 https://t.me/znaydeno_ua/527  

  https://t.me/zachistkauahohol 

  https://t.me/chubachub_200  

 https://t.me/chub_detection 

https://t.me/fiftnmls 

https://t.me/cfddffhu4rt 

https://t.me/poloneniua

Телеграмканал та група у Viber Регіонального Координатора Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин Черкаської області.

На даному каналі висвітлюється важлива інформація для родин зниклих безвісти саме нашого регіону.

https://t.me/koordinator_ck

Приєднуйся у Viber до ⁨ЧРЦУ з питань Зниклих⁩ https://invite.viber.com/?g2=AQBv%2FJbV199nGVC9govsIcW8824RAul62k0KNOG3uWKzV9i2norrQBKO%2Fi1PpCcH

  1. Члени родини зниклих безвісти за особливих обставин мають право на отримання Безоплатної Правової Допомоги

Дзвінки в межах України безкоштовні Для отримання кваліфікованої Правової допомоги родини зниклих без вісти можуть звернутися за телефоном гарячої лінії та отримати фактичну консультацію у своєму регіоні

0800 213 103

 

Додатково - для родин Зниклих безвісти в м.Черкаси працює Юридична допомога,отримати котру родина може звернувшись до РегіональногопредставникаофісуУповноваженогоДонець А.Ф.

  1. Телефони для пошуку зниклих безвісти по лікарнях та моргах України

💉Лікарні:

Дніпро

Єдина база по всім лікарням -

095 588-1651

Міська клінічна #2 - 056 767-1910

Міська клінічна #4 - 096 235-8027

Міська клінічна #5 - 056 767-2735

Міська клінічна #6 - 097 692-6332

Міська клінічна #11 - 056 789-4395

Міська клінічна #12 - 068 424-0237

Міська клінічна #15 - 056 767-6260

Міська клінічна #16 - 056 720-9469

Міська клінічна #21 - 056 375-7103

Міська спеціалізована #8 -

056 268-2050

Лікарня швидкої допомоги -

056 770-6503

Районна лікарня - 096 234-9046

Спеціалізована лікарня - 056 235-7415

Лікарня Мечникова - 056 746-2820

( нейрохірургія) - 056 343-0948

Обласне судово-медичної експертизи ( пошук загиблих по П.І.Б, тату, особистим прикметам, особистим речам) - 056 371-5873

Волонтери, можуть перевірити інфу стосовно наших військових в шпиталях Бахмуту

Вікторія - 099 310-5769

Світлана - 096 126-5313

🏥Військові госпіталі :

Бахмут - 050 104-0554

Бахмут ( травматологія) - 062 744-6824

Вінниця - 043 255-0794

Військово-медичний центр -

043 267-4247

Дніпро - 098 670-9640,  056 720-7068

Чернівці - 037 252-6111

  1. Військова частина звернулася до суду із заявою про оголошення особи померлою або про встановлення факту смерті особи

-Обов’язково брати участь у судовому засіданні особисто.

-Залучити представника – адвоката за договором або адвоката системи безоплатної правової допомоги за рахунок держави, тел.: 0 800 213 10

Джерела: 1. Цивільний процесуальний кодекс України. 2. Закон України «Про безоплатну правову допомогу».

Варто пам’ятати, що оголошення в судовому порядку військовослужбовця померлим або встановлення факту його смерті має наслідком припинення виплати щомісячної грошової допомоги та виникнення права на отримання одноразової грошової допомоги

14.Тривалий час (понад 1,5 місяця) немає відповіді від ТЦК і СП або ВЧ на письмове звернення/не виплачується щомісячне грошове забезпечення військовослужбовця/не надаються документи, необхідні заявникам

- Отримати у регіонального координатора електронну адресу ТЦК і СП вищого рівня, подати туди відповідну скаргу.

-Звернутися до Генерального штабу Збройних Сил України в письмовій формі та до ТЦК і СП в електронній формі зі скаргою на бездіяльність ТЦК і СП або ВЧ.

-У разі відсутності відповіді протягом 45 календарних днів подати скаргу повторно, повідомити регіонального координатора. Тривалий час (понад 1,5 місяця) немає відповіді від ТЦК і СП або ВЧ на письмове звернення/не виплачується щомісячне грошове забезпечення військовослужбовця/не надаються документи, необхідні заявникам

 Джерело: 1. Закон України «Про Дисциплінарний Статут Збройних Сил України». 2. Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затв. постановою КМ України від 23.02.2022 № 154.

Варто пам’ятати, що перша виплата щомісячного грошового забезпечення здійснюється протягом одного-трьох місяців із дати звернення до ТЦК і СП.

15.Як ознайомитись із кримінальним провадженням, яке розслідується в іншому населеному пункті (у т.ч. за місцем зникнення особи

-Звернутися до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для призначення адвоката за місцем знаходження кримінального провадження. Адресу центру можна дізнатися за тел.: 0 800 213 103.

- Місцевий центр БВПД надсилає доручення до місцевого центру за місцем знаходження кримінального провадження в іншому населеному пункті, який призначає адвоката та надає йому доручення на ознайомлення з матеріалами справи.

- Адвокат після ознайомлення з матеріалами кримінального провадження надсилає всі відскановані (відфотографовані) матеріали на адресу заявника.

- У разі відмови місцевого центру призначити адвоката повідомити регіонального координатора. Як ознайомитись із кримінальним провадженням, яке розслідується в іншому населеному пункті (у т.ч. за місцем зникнення особи) .

Джерело: 1. Кримінальний процесуальний кодекс України. 2. Закон України «Про безоплатну правову допомогу»

16.Як оформити пенсію по втраті годувальника на час зникнення особи безвісти

 -Звернутись із письмовою заявою до органу Пенсійного фонду України за місцем свого проживання із заявою про нарахування пенсії по втраті годувальника (бланк заяви надає орган ПФУ).

- До заяви додати копії:  сповіщення про зниклого безвісти;  свідоцтва про народження дітей (для пенсії на дітей);  свідоцтва про народження зниклої особи (для пенсії на батьків);  витягу з ЄРДР станом на поточну дату й оригінал довідки слідчого, що особа знаходиться в розшуку як зникла безвісти за особливих обставин;  паспортів, ІПН заявників, відомості про місце проживання.

- У разі відмови в нарахуванні пенсії отримати письмову відмову органу ПФУ, звернутись до адвоката за договором або адвоката системи безоплатної правової допомоги, тел.: 0 800 213 103 та вирішити питання про оскарження рішення ПФУ про відмову.

Джерела:

1. Закон України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин».

2. Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

3. Закон України «Про безоплатну правову допомогу».

4. Кодекс адміністративного судочинства України.

17.Як отримати посвідчення члена сім’ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, для отримання пільг, у т.ч. на проїзд громадським транспортом і на сплату житлово-комунальних послу

-Для цього необхідно звернутися до ТЦК і СП за місцем свого проживання із заявою про видачу відповідного посвідчення. –

-До заяви додати:  паспорт (свідоцтво про народження) та ІПН члена сім’ї, якому видається посвідчення;  сповіщення ТЦК і СП про зникнення особи безвісти.  Отримати посвідчення мають право батьки, другий із подружжя та діти.  У разі відмови звернутися до ТЦК і СП вищого рівня.

- Після отримання посвідчення звернутись до органів місцевого самоврядування для оформлення пільг.

 Джерело: Постанова КМ України «Про посвідчення на право користування пільгами членів сімей військовослужбовців, які загинули (померли) чи пропали безвісти під час проходження військової служби» від 28.05.1993 № 379

 

18. Зниклу безвісти особу впізнано на фото-, відеозаписах (живу чи загиблу

§ Звернутись до слідчого, який розслідує кримінальне провадження, з клопотанням про призначення портретної експертизи.

§ До клопотання додати:

§ наявні фото та відеозаписи з особою, за якими можливо точно ідентифікувати особу;

§ фото та відеозаписи, виявлені в мережі «Інтернет».

§ Клопотання може допомогти скласти юрист системи безоплатної правової допомоги, тел.: 0 800 213 103.

§ Протягом 3 робочих днів слідчий або призначає експертизу, або відмовляє в її призначенні та надає постанову про відмову.

§ За результатами експертизи необхідно:

§ ознайомитись із матеріалами справи й отримати копію висновку експерта у слідчого;

§ надати копію висновку експерта до Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин ( регіональномупредставнику)+380933849097 або на гарячулініютел.: 0 800 339 247 та Національного інформаційного бюро за номером: 16-48. Зниклу безвісти особу впізнано на фото-, відеозаписах (живу чи загиблу)

 Джерела: 1. Кримінальний процесуальний кодекс України. 2. Науково-методичні рекомендації з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затв. наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5

19. Родини зниклих безвісти за особливих обставин нашог орегіону, а саме Черкаської області за потреби можуть отримати психологічну допомогу та підтримку, за допомоги кваліфікваних Психологів Черкащини.

Для отримання Психологічної підтримки, участі у психологічних зустрічах « Група Підтримки» достатньо звернутися до регіонального представника офісу Уповноваженого за контактним номером телефону.

 

З повагою та розумінням,  Регіональний представник офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих без вісти за особливих обставин в Черкаській області Донець Анна Федорівна +380933849097


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень