Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Як Маньківська селищна територіальна громада піклується про військових та їх родини: допомоги, пільги, програми, можливості.

Дата: 20.12.2023 09:19
Кількість переглядів: 112

  665 день в Україні триває повномасштабна російсько-українська війна. Українські військовослужбовці героїчно бороняють рідну землю, але, на жаль, не буває воєн без жертв, тож ми втрачаємо наших Героїв. Маньківська селищна територіальна  громада рада робить усе для того, аби максимально допомагати та підтримувати родини загиблих, безвісти зниклих, що знаходяться у полоні або лікуються після поранення. Це матеріальна підтримка і пільги, психологічні та юридичні консультації, адаптація до цивільного життя – через екскурсії, мистецтво та інші активності,  різні соціальні програми допомоги.

Фото без опису

   У відділеннях центру надання соціальних послуг Маньківської селищної ради отримують соціальні послуги учасники бойових дій, учасники антитерористичної операції та особи, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії  російської  федерації, особи, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, члени сімей таких осіб та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і члени сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць.

    Центром надання соціальних послуг підписаний меморандум про співпрацю з відділом «Маньківське бюро правової допомоги» Уманського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яким передбачено створення Правового Хабу. Спеціалістами Хабу надаються безкоштовні юридичні консультації  військовослужбовцям та їх родинам. Даною послугою  скористалися  47 осіб у поточному році. Також  укладено договір про співпрацю з Київським центром реабілітації військових «Аскольд».

Відвідано та надано соціальну послугу консультування:

  • 13 сімей безвісти зниклих;
  • 2 сім'ям військовослужбовців, які знаходяться у полоні;
  • 32 військовослужбовців з пораненням.

  При виїзних відвідуваннях вручено продуктові набори, які надано благодійно, зокрема сім'ям загиблих,  до дня Незалежності України вручено продуктові набори консорціумом «Рідне».

    Проведено зустрічі з дружинами військовослужбовців із залученням спеціалістів правової допомоги та центру зайнятості із наданням психологічної допомоги  психологом центру. Дані зустрічі відвідали 20 дружин військових.

   У відділенні соціальної допомоги вдома отримують соціальну послугу догляд вдома 4 особи - рідні яких військовослужбовці, що беруть участь у захисті Батьківщини, 1 особа  загиблого захисника.

  На базі Центру функціонує пункт прокату технічних засобів реабілітації, що поповнюється реабілітаційними засобами через благодійні фонди, а саме: Красноголовця С., Яценка А, та адвентистів сьомого дня. З початку року технічними засобами скористались 10 осіб військовослужбовців.

   Долучились до  Всеукраїнського забігу  «Шаную воїна – біжу за Героя України», в якому взяли участь 100 дітей та дорослих. Проведений флеш-моб «З Україною в серці», на якому відбулись спортивні змагання та заїзд байкерів. Проведено захід  для єднання «Сильні діти сильної країни», в яку було організовано розважальні локації, аквагрим, спортивні змагання, концертна программа. До дня захисту дітей проведено спортивно-розважальні заходи і вручено подарункові набори в кількості 19 шт. дітям військових, які стали на захист України.

  Проведено акцію «Привітай  захисника з Миколаєм» 182 вітальних подарунків було надіслано захисникам на фронт. А також проведено акцію «Миколай  іде до військовослужбовців» з врученням подарункових наборів від Благодійного фонду розвитку Маньківського району.

  При відділенні комплексної реабілітації осіб з інвалідністю створено кімнату надання соціально-психологічної підтримки учасникам бойових дій, в якій проводяться анімалотерапія, арттерапія, ігротерапія, аромотерапія, якою скористалось 40 осіб, перукарськими послугами скористалось 10 осіб, ремонтом військового одягу скористались 15 осіб. Проводяться  тематичні заходи до різноманітних свят.

   Започатковано та проведено відділенням надання соціальних послуг в умовах денного перебування  ярмарки, благодійні акції   для збору коштів на ЗСУ та проведено «круглі столи» для поліпшення психоемоційного стану даних категорій громадян. Також  проводяться заходи  для дітей учасників АТО/ООС.

  Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг Маньківської селищної ради» тісно співпрацює з громадською організацією «Волонтери Маньківщини»  по питаннях забезпечення потреб ЗСУ маскувальними сітками, кікіморами, пакуванням гуманітарних товарів, в’язання теплих речей, виготовлення оберегів, формування вітамінних наборів із сухофруктів та трав’яних чаїв.

  До заходів  щодо підтримки Збройних Сил України активно залучаються відвідувачі відділення надання соціальних послуг в умовах денного перебування, зокрема: плетіння сіток, та кікімор; в’язання шкарпеток   (більше 100 пар). Беруть участь у організації та проведенні тематичних ярмарок (вироби ручної роботи,  випічка смаколиків), та підтримують донатами захисників.

  Рішенням сесії  селищної ради від  16.03.2021 № 7-13/VIII утворено комісію з  надання одноразової матеріальної грошової допомоги жителям Маньківської селищної територіальної громади. За 2023 рік з бюджету громади виділено 1 млн. грн. на виплату допомог жителям громади. Так як  найбільш актуальним постало завдання щодо належного соціального захисту військовослужбовців, ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України 15 червня 2023 року рішенням сесії селищної ради внесено зміни до положення про виплату такої допомоги, яким встановлено розміри допомог, зокрема таким категоріям:

- лікування та реабілітацію військовослужбовцям, які  здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії  російської  федерації; особам, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;

- членам сімей  загиблих (померлих) ветеранів війни і членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України в зв’язку зі складними сімейними обставинами, спричиненими смертю (загибеллю) військовослужбовця;

- членам сімей зниклих безвісти за особливих обставин військовослужбовців, які  здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії  російської  федерації.

 З метою підтримки жителів громади, які опинилися в скрутному матеріальному становищі  проведено 20 засідань комісії Маньківської селищної ради з надання одноразової грошової допомоги жителям громади. З початку  2023 року опрацьовано звернення з даного питання 179 жителів громади. За результатами їх розгляду  виділено 994,5 тис. грн., в тому числі 18 членам сімей загиблих військовослужбовців - 380 тис.грн.;

на лікування та реабілітацію військовослужбовцям, які  здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії  російської  федерації – 53 особам на суму 251 тис. грн.;

членам сімей зниклих безвісти за особливих обставин військовослужбовців, які  здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії  російської  федерації – 12 сім’ям на суму  - 180 тис. грн. 

Загальна сума виплачених коштів для військових та членів їх сімей становить - 811 тис. грн.

  На виконання розпорядження Черкаської обласної військової адміністрації №11 від 01.11.2022 «Про затвердження Порядку надання і виплати одноразової грошової допомоги членам сімей осіб, загибель яких пов’язана з проведенням АТО/ООС та із здійсненням заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України» 16 сім’ям загиблих воїнів виплачено грошову допомогу на загальну суму 740 тис. грн. за рахунок субвенції обласного бюджету.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень