Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Основні нововведення, що забезпечують безперешкодний доступ громадян до водних об’єктів

Дата: 23.02.2024 15:08
Кількість переглядів: 53

  У зв’язку з введенням в дію з 21.02.2020 Закону України «Про внесення зміни до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування» (далі – закон), zakon.rada.gov.ua/go/233-20, звертаємо увагу на основні нововведення, що забезпечують безперешкодний доступ громадян до водних об’єктів.

Фото без опису

Статті 47 та 88 Водного кодексу України доповнено наступним змістом:

«Забороняється обмеження купання та плавання на човнах, любительського і спортивного рибальства, причалювання до берега у світлу пору доби, у зв’язку з перебуванням земельних ділянок прибережних захисних смуг (пляжної зони) у користуванні юридичних або фізичних осіб, крім випадків, передбачених законом».

«Громадянам забезпечується безперешкодний та безоплатний доступ до берегів річок та водойм для загального водокористування, крім земель охоронних та санітарно-захисних зон, зон санітарної охорони та особливого режиму використання земель, а також земельних ділянок, на яких розташовані: гідротехнічні, гідрометричні та лінійні споруди; пансіонати, об’єкти реабілітації, спорту, санаторії та інші лікувально-оздоровчі заклади, дитячі оздоровчі табори; об’єкти підвищеної небезпеки, природно-заповідного фонду та культурної спадщини.

Обмеження доступу громадян у будь-який спосіб (у тому числі шляхом влаштування огорож або інших конструкцій) до водних об’єктів на земельних ділянках прибережних захисних смуг, що перебувають у користуванні юридичних або фізичних осіб, а також справляння за нього плати є підставою для припинення права користування земельними ділянками прибережних захисних смуг за рішенням суду».

Статті 61 та 62 Земельного кодексу України доповнено новим змістом:

«У прибережних захисних смугах та у межах пляжної зони прибережних захисних смуг забороняється влаштування огорож або інших конструкцій, що перешкоджають доступу до берегів річок та водойм, крім випадків, передбачених законом. Такі огорожі або інші конструкції демонтуються їхніми власниками протягом десяти днів після одержання письмової вимоги місцевої державної адміністрації чи виконавчого органу сільської, селищної чи міської ради. У разі невиконання такої вимоги вони демонтуються за рішенням місцевої державної адміністрації чи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради за рахунок відповідного бюджету та відшкодовуються їх власниками».

Також, статтю 60 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнено новим змістом, зокрема передбачено накладання штрафу на громадян від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від чотирьохсот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за обмеження у будь-який спосіб безперешкодного або безоплатного доступу громадян до узбережжя до берегів річок та водойм для загального водокористування, крім випадків, передбачених законом.

Передбачено, що огорожі або інші конструкції, що встановлені до набрання чинності цим законом та перешкоджають доступу громадян до берегів річок та водойм (крім випадків, встановлених законом), підлягають демонтажу протягом трьох місяців з дня набрання чинності закону.

Це означає, що не на кожному орендованому водному об’єкті любительське і спортивне рибальство безкоштовне! Оскільки риба, яка вселяється у водні об’єкти орендарями (за наявності у орендарів відповідних актів про вселення), є їх приватною власністю, то вилов та вивезення цієї риби без дозволу орендарів заборонене. Згідно Кримінальному кодексу України це кваліфікується як крадіжка!

За інформацією відділу земельних відносин

та охорони навколишнього природного середовища


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень