Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Екоштрафи в Україні — скільки доведеться заплатити за зірвані первоцвіти

Дата: 29.02.2024 14:11
Кількість переглядів: 53

З настанням весни в Україні активізується нелегальна торгівля рідкісними червонокнижними рослинами — переважно пролісками. Це відбувається, попри те, що практично всі весняні лісові квіти України знаходяться на межі зникнення.

Щоб запобігти знищенню цих рідкісних рослин держава запровадила штрафи для тих хто продає або зриває первоцвіти.

Фото без описуЩо загрожує за продаж та купівлю первоцвітів?

Порушення правил придбання або продажу рослин веде за собою накладення штрафу у розмірі від 510 до 1700 гривень та конфіскацію рослин відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Фото без описуПри цьому, ті ж дії, вчинені з рослинами, що знаходяться на територіях природно-заповідного фонду, включених до Червоної книги України або захищених відповідно до міжнародних угод України, можуть спричинити накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією рослин.

Фото без описуПам’ятаймо, практично всі весняні лісові квіти України є на межі зникнення. Щовесни заради наживи знищують мільйони первоцвітів.

 

 

 

Фото без описуНайбільше страждають підсніжники, крокуси, сон-трава та черемша або цибуля ведмежа. Зірвавши всього одну стеблину з трьома первоцвітами, ми знищуємо 42-60 насінин. Для того, щоб виросла, наприклад, доросла квітуча проліска потрібно від 5 до 8 років. Біологи попереджають: одного разу знищений в природі вид не відновиться вже ніким і ніколи !

Якщо ви стали свідком незаконного продажу, збирання або транспортування ранніх весняних квітів, просимо повідомити про це працівників Маньківської селищної ради або поліцію.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень