Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

Депутати затвердили звіти селищного голови Валерія ІВАСЮКА та старост Маньківської територіальної громади за 2023 рік

Дата: 11.03.2024 12:17
Кількість переглядів: 83

  07 березня 2024 року, під головуванням селищного голови Валерія Івасюка відбулось пленарне засідання 38 сесії  VIII скликання Маньківської селищної ради. У роботі сесії взяли участь 20 депутатів. Перед початком сесії присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих військових та мирних жителів, які загинули від початку повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ на територію Україну. На розгляд засідання було винесено 134 питання порядку денного, де значну частку склали земельні питання.

Фото без опису

Головним з питань порядку денного був звіт селищного голови Валерія ІВАСЮКА про роботу виконавчих органів Маньківської  селищної ради за 2023 рік.

Керівник громади у своєму звіті зазначив, що в зв’язку з військовою агресією російської федерації, яка розпочала війну проти нашої держави, змінилися першочергові завдання як органів місцевого самоврядування в цілому, так і відділу соціального захисту.

Фото без опису

Для забезпечення завдань соціального захисту та з метою надання додаткових соціальних гарантій було розроблено 3 комплексні довгострокові програми: «Соціальний захист ветеранів війни, осіб з інвалідністю та малозабезпечених громадян на 2021-2025 роки»; Комплексна програма підтримки учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, їх сімей, родин Героїв Небесної Сотні, постраждалих під час Революції Гідності та бійців – добровольців Маньківської селищної ради на 2021-2025 роки; Комплексна програма Маньківської селищної ради «Турбота» на 2021 - 2025 роки.

Сьогодні найбільш актуальним постало завдання щодо захисту Батьківщини. Саме тому не в повній мірі виконувались затверджені програми, так як значна частина коштів була перерозподілена на інші нагальні потреби, та на потреби Збройних Сил України. Разом з тим, виконавчий комітет селищної ради виконував свої зобов’язання щодо забезпечення передбачених законодавством пільг та соціальних гарантій пільговим категоріям населення. Не допущено заборгованості з даних виплат. На виконання  вказаних програм за 2023 рік за рахунок коштів громади проведено заходи соціальної спрямованості, а саме:

 - надавалися щомісячні пільги за користування електроенергією в межах норм споживання  20 особам з інвалідністю по зору 1 та 2 груп на суму 17,4 тис. грн;

 - проведена виплата компенсації за надані послуги зв’язку пільговим категоріям громади (за 2023 рік – 30 особам на  34,2 тис. грн);

 - надавалися пільги з проїзду на приміському залізничному транспорті пільговим категоріям населенням - відшкодовано 125,2 тис. грн;

 - надавалися пільги з проїзду на приміських маршрутах автомобільним транспортом всім пільговим категоріям населення (за період з січня по листопад перевізнику виплачено компенсацію за надані послуги з перевезення 1 087,3 тис. грн).

За рахунок коштів обласної субвенції проводилась робота щодо безкоштовного забезпечення осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи безкоштовними ліками та зубопротезуванням. В 2023 році використано 144,0 тис. грн. Безкоштовні ліки отримали 365 осіб, безкоштовно зубопротезовано 8 осіб.

З лютого 2022 року на територію громади постійно прибували внутрішньо переміщені особи, які потребували найнеобхіднішого, і в першу чергу, поселення та прихистку. З початку війни в громаду облікованих громадян прибуло 4186 осіб, на даний час залишилось проживати 488 осіб. З метою захисту прав та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб створено Координаційний штаб з дотримання прав, свобод та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб в Маньківській селищній раді, на якому вирішуються організаційні питання щодо задоволення потреб зазначеної категорії осіб. Завдяки тісній співпраці відділу соціального захисту з благодійними фондами у період з січня по листопад видано благодійних наборів 1182 шт. Крім того, лише 08.12.2023 Міжнародною організацією з міграції ВПО видано 492 одиниці благодійної допомоги на загальну суму 488 тис. грн, вагою 3047 кг. При забезпеченні ВПО гуманітарною допомогою  відділ співпрацює з старостами старостинських округів громади, комунальною установою «Центр надання соціальних послуг Маньківської селищної ради» та відділом освіти, молоді та спорту Маньківської селищної ради.

Відділом соціального захисту селищної ради проводиться робота щодо узагальнення руху гуманітарної допомоги в територіальній громаді та формується потреба в ній. Забезпечується щоденне інформування органів виконавчої влади про рух та розміщення внутрішньо переміщених осіб.

Налагоджена тісна співпраця з відділом освіти, молоді та спорту селищної ради щодо забезпечення необхідних умов проживання внутрішньо переміщених осіб в місці компактного проживання.

На 2023 рік з бюджету громади виділено 1 млн грн на виплату допомог жителям громади. Так як найбільш актуальним постало завдання щодо належного соціального захисту військовослужбовців, ветеранів війни, членів сімей загиблих ( померлих) Захисників і Захисниць України 15 червня 2023 року рішенням сесії селищної ради внесено зміни до положення про виплату такої допомоги, яким встановлено розміри допомог, зокрема таким категоріям:

 - лікування та реабілітацію військовослужбовцям, які  здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації; особам, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;

 - членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України у зв’язку зі складними сімейними обставинами, спричиненими смертю (загибеллю) військовослужбовця;

- членам сімей зниклих безвісти за особливих обставин військовослужбовців, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії  російської федерації.

З метою підтримки жителів громади, які опинилися в скрутному матеріальному становищі  проведено 20 засідань комісії Маньківської селищної ради з надання одноразової грошової допомоги жителям громади. Протягом  2023 року опрацьовано звернень з даного питання 179 жителів громади. За результатами їх розгляду виділено 994,5тис. грн, в тому числі 18 членам сімей загиблих військовослужбовців -380 тисяч грн;

 - на лікування та реабілітацію військовослужбовцям, які  здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської  федерації – 53 особам на суму 251 тис. грн;

 - членам сімей зниклих безвісти за особливих обставин військовослужбовців, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації – 12 сім’ям на суму 180 тис. грн.

Загальна сума виплачених коштів становить 994,5 тис. грн (з них левова частка - 811 тис. грн – для військових та членів їх сімей).

На виконання розпорядження обласної військової адміністрації № 11 від 01.11.2022 «Про затвердження Порядку надання і виплати одноразової грошової допомоги членам сімей осіб, загибель яких пов’язана з проведенням АТО/ООС та із здійсненням заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України» спеціалістами відділу опрацьовано пакети документів від 17 членів сімей даної категорії. Проведено виплату 17 сім’ям загиблих воїнів грошову допомогу на загальну суму 773 тис. грн за рахунок субвенції обласного бюджету.

   Для підтримки та координації надання допомоги населенню, постраждалому внаслідок збройного конфлікту, зокрема внутрішньо переміщеним особам, ветеранам війни, особам з інвалідністю внаслідок війни, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, іншим постраждалим особам рішенням виконавчого комітету від 28.06.2023 № 88-23 утворено місцевий координаційний центр підтримки цивільного населення при Маньківській селищній раді. Проведено 2 засідання, на яких розглянуто ряд актуальних питань та, зокрема, головою Центру скоординовано роботу щодо ментального здоров’я та створення ветеранського простору в громаді.

Керівник громади також зазначив, що запорукою успішного розвитку громади є збалансований бюджет. При цьому суттєво змінилося співвідношення частки власних надходжень та офіційних трансфертів у структурі доходів бюджету. Так, у 2023 році питома вага власних надходжень склала 69,5 відс. доходів загального фонду бюджету громади, офіційних трансфертів – 30,5 відс.

За 2023 рік до  бюджету Маньківської селищної територіальної громади надійшло 236 222,3 тис. грн доходів, з них:

- власні та закріплені доходи загального фонду – 157 379,1 тис. грн (106,5 відс. до уточненого планового  завдання);

- доходи спеціального фонду (без трансфертів ) – 8 751,9 тис.грн (186,2 відс. до затвердженого річного завдання);

- офіційні трансферти та субвенції з місцевих бюджетів – 9 885,0 тис. грн.

Темп зростання власних та закріплених доходів загального фонду бюджету громади до 2022 року становить 121,5 відс. або більше на 27 871,7 тис. грн.

У розрізі джерел надходжень досягнуто приросту, до відповідного періоду минулого року, по податку на доходи фізичних осіб на 15,9 відс. або на 12 475,4 тис. грн більше, по платі за землю - на 28,6 відс. або на 5 829,8 тис. грн більше.

За 2023 рік сплачено 20 944,0 тис. грн (100 відс.) податку на доходи фізичних осіб за здані в оренду земельні частки (паї) що становить 99,4 відс. до нарахованої річної суми. Середній розмір орендної плати становить 13,7 відс.

В результаті проведеної роботи щодо перегляду договорів оренди земель комунальної власності, збільшення ставки орендної плати, додаткові надходження до бюджету громади становлять в межах 5 333,9 тис. грн.

Видаткова частина бюджету селищної територіальної громади виконана в обсязі на 230 518,3 тис. грн, що становить 93,4 відсотка до уточнених річних призначень. Проведені видатки за 12 місяців 2023 року, проти відповідного періоду 2022 року, збільшилися на 45 588,0 тис. грн.

З бюджету селищної територіальної громади протягом року Збройним Силам України перераховано коштами та передано матеріалів на суму 5 313,0 тис.грн. Крім того, на:

- комплексну програму забезпечення техногенної та пожежної безпеки, цивільного захисту на території територіальної громади спрямовано 300,0 тис. грн;

- програму профілактики злочинності в Маньківській територіальній громаді - 200,0 тис.грн;

- програму забезпечення національного спротиву на території Маньківської селищної територіальної громади – 200,0 тис.грн;

- програму  підтримки регіонів, найбільш постраждалих внаслідок агресії російської федерації на 2023 -2025 роки - 200,0 тис.грн.

 

Фото без опису

У 2022 році була проведена робоча нарада з суб’єктами господарювання, які займаються обробітком землі, стосовно внесення змін до діючих договорів оренди, а саме: підняття відсоткової ставки на 12%.   Протягом 2023 року активно працювали над заключенням додаткових угод. Наразі робота завершена, оскільки написані заяви на усі земельні ділянки стосовно підняття відсоткової ставки на 12% на загальну площу 2148,5519 га, що забезпечило значне збільшення доходу до бюджету.

         Постійно діючою комісією з виявлення, обстеження та взяття на облік безхазяйного майна Маньківської селищної територіальної громади продовжена робота, а саме: за період квітень – травень 2023 року було перевірено 14 населених пунктів з виїздом на місцевість на факт використання земельних ділянок під об’єктами нерухомого майна без договорів оренди землі, а також перегляд діючих договорів, які заключенні з відсотковою ставкою менше 12%.

В умовах воєнного стану триває робота для подальшого успішного функціонування системи освіти громади.

З метою підготовки закладів освіти до нового навчального року та роботи в осінньо-зимовий період 2023-2024 років були облаштовані укриття в Кищенецькому, Нестерівському ЗЗСО І-ІІІ ст. Проведено капітальний ремонт топкової із заміною котлів в Добрянському та Дзензелівському ЗЗСО І-ІІІ ст. Проведено капремонт мережі водогону Дзензелівського ЗЗСО І-ІІІ ст. У Подібнянському ЗЗСО І-ІІІ ст. здійснено ремонт другого поверху.

Проведено капітальний ремонт топкової Рогівського ЗДО «Барвінок», капітальний ремонт каналізації, водовідведення від приміщення, капітальний ремонт павільйона, облаштування покриття плиткою в укритті в Маньківському ЗДО «Золотий ключик». У Потаському ЗЗСО І-ІІ ст. зроблено ремонт спортивної кімнати.

У 2023 році проведено капітальний ремонт протирадіаційного укриття Маньківського НВК «ЗЗСО І-ІІІ ст.- гімназія», розпочато будівництво ПРУ у Маньківському ЗЗСО І-ІІІ ст. № 1.

Протягом 2023 року у Маньківській дитячій школі мистецтв проведено:

1. Поточний ремонт підвального приміщення (протирадіаційне укриття № 90335) на суму 308 377 грн.

2. Ремонт туалету на суму 111 162 грн.

3. Капітальний ремонт з заміни вікон та вхідної групи на суму 291250 грн.

4. Облаштування вимощення навколо частини приміщення на суму 108 000 грн.

У сфері управління комунальним майном, що знаходиться на балансі виконавчого комітету Маньківської селищної ради та утримання доріг комунальної власності були вжиті заходи щодо аналізу та виявлення безхазяйного майна, за результатами проходить процедура визнання майна як безхазяйне на квартиру в селищі Маньківка, приміщення садочка, школи та магазину в селищі Жолудьків.

Наразі проводиться процедура взяття на облік безхазяйного майна, а саме: житлового будинку в селищі Маньківка та пам'ятку національного значення – «Корчма» 1672 року в селі Роги.

В межах виділених коштів поступово виготовляється технічна документація на право власності за Маньківською селищною радою, а саме: на ФАПи в селах Кривець та Добра.

Проведена процедура взяття у комунальну власність приміщення реабілітаційного центру в смт Маньківка та передано на баланс та в оперативне управління комунальній установі «Центр надання соціальних послуг Маньківської селищної ради».

Маньківською селищною радою проведена інвентаризація нерухомого майна на території громади та здійснено перевірку наявності документів щодо права власності/користування на земельні ділянки та нерухоме майно відмінне від земельних ділянок. У Головне управління ДПС у Черкаській області направлено листи щодо перевірки даних про сплату податків за проінвентаризоване нерухоме майно. Користувачі вищевказаного майна також повідомлені листами про надання інформації та вжиття заходів реєстрації права власності.

Також з початку року було передане майно з балансу селищної ради, а саме:

  • майно з балансу виконавчого комітету Маньківської селищної ради на баланс фінансового управління Маньківської селищної ради;
  • майно з балансу виконавчого комітету Маньківської селищної ради на баланс комунального підприємства «Комунальник-М»;
  • майно з балансу виконавчого комітету Маньківської селищної ради на баланс сектору культури та туризму Маньківської селищної ради;
  • майно з балансу виконавчого комітету Маньківської селищної ради в оперативне управління та на баланс відділу освіти, молоді та спорту Маньківської селищної ради.

Прийняті рішення щодо оренди комунальної власності, а саме: про внесенення змін до переліків першого та другого типу об’єктів оренди комунальної власності та  прийнято 6 рішень про надання згоди на передачу в оренду комунального майна.

В період з початку 2023 року профінансовано з місцевого бюджету на проведення ремонтних робіт на дорогах в Маньківській селищні територіальні громаді, а саме:

в селищі Маньківка по вулицях: Соборна, Шевченка, Івана Сірка, Зелена, Княгині Ольги, Благодатна, Берегова та провулки Шпитальний, Соборний на загальну суму 807 730 грн;

в селі Подібна по вулицях: Братів Шевченків, Київська, Миру та Молодіжна на суму 399 942 грн, також за рахунок коштів Шевченка В.П. був проведений ямковий ремонт в селі Подібна на суму 260 200 грн;

в селі Роги по вулиці Молодіжна на суму 198 978 грн, також за рахунок ТОВ «Дукра Агро»  був проведений ямковий ремонт на суму 116 000 грн;

в селі Добра по вулицях: Господарська, Паркова, Нова, Вишнева, Коцюбинського, Молодіжна та провулках Затишний, Український на загальну суму 868 502 грн, також за рахунок ТОВ «Кищенці» був проведений ямковий ремонт в селі Добра на суму 200 000 грн;

в селі Поминик по вулицях: Молодіжна, Миру, Шевченка, Вишнева, Соборна та Благодатна на загальну суму 180 365 грн, також за рахунок ТОВ «Хлібороб» був проведений ямковий ремонт на суму 80 000 грн;

в селі Молодецьке по вулицях: Семишкіна, Миру, Святкова на загальну суму 199 821 грн, також за рахунок ТОВ «Дукра Агро» був проведений ямковий ремонт на суму 96 000 грн;

в селі Дзензелівка по вулицях: Садова, Яблунева, Польова, Центральна на загальну суму 713 873 грн;

в селі Харківка по вулицях: Центральна, Набережна, Шевченка, Дружби, Лесі Українки на загальну суму 235 864 грн;

в селі Мала Маньківка по вулицях: Монастирська та Назара Мельника на загальну суму 272 725 грн;

в селі Кривець по вулиці Сікорського на загальну суму 199 862 грн;

в селі Попівка по провулку Центральний на загальну суму 199 931 грн;

в селі Поташ по вулицях: Благодатна, Клочана, Миру, Затишна, Козацька, Котляревського, Садова та по провулках: Зелений, Ковпака, Південний на загальну суму 199 466 грн;

в селі Кищенці по вулицях: Шевченка, Генерала Андрія Дрофи, Лісова, Садова, Фаринівська, Квітнева, Миру, Травнева на загальну суму 1 085 562 грн;

в селі Нестерівка по вулицях: Лесі Українки, Бурти, Шевченка та провулок Сонячний на загальну суму 156 221 грн.

Також, у бюджеті Маньківської селищної територіальної громади на 2023 рік виділено кошти на загальну суму 140 906 грн на проведення на умовах співфінансування з ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Черкаській області» виконання робіт з поточного ремонту вулиць і доріг комунальної власності Маньківської селищної територіальної громади, а саме: В'ячеслава Липинського, Малиновського, Благодатна, Олімпійська та Широкий Берег.

За дорученням голови Черкаської обласної військової адміністрації створено комісію з огляду мостових споруд, проведено інвентаризацію  та складено відповідні акти. Прийнята програма ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення, вулиць та доріг комунальної власності в населених пунктах на території Маньківської селищної територіальної громади на  2021-2025 роки.

Неодноразово подавались звернення щодо ремонту доріг, мостів та зупинок до ДП «Служби автомобільних доріг у Черкаській області» та ДП «Служба автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Черкаській області».

Також, у 2023 році передано з бюджету Маньківської селищної територіальної громади субвенцію обласному бюджету на фінансування робіт та заходів з територіальної оборони, відповідно до обласної програми територіальної оборони на 2023-2027 роки, у сумі 200 000,0 грн.

         Протягом 2023 року виконавчим комітетом Маньківської селищної ради здійснено передачу військовим частинам Збройних Сил України основних засобів/товарів/матеріалів тощо на загальну суму 3 863 017,0 грн, а саме:

         - передано військовій частині на безоплатній основі майно, яке закуплене в рамках програми фінансування заходів, спрямованих на підвищення рівня бойової готовності військової частини на період дії воєнного стану в Україні на загальну суму 2 744 017,0 грн;

 - передано військовій частині на безоплатній основі транспортний засіб, який закуплено в рамках програми надання Маньківською селищною радою шефської допомоги, фінансування заходів, спрямованих на підвищення рівня бойової готовності військових частин Збройних Сил України на 2023 рік на загальну суму 1 119 000,0 грн.

Також надано допомогу у рамках програми підтримки регіонів, найбільш постраждалих внаслідок агресії російської федерації на 2023-2025 роки, для відбудови затоплених територій у сумі 200 тис грн та передано Миколаївській благодійній організації «Мир через духовне відродження» матеріальні цінності у вигляді пледів та ковдр на загальну суму 12 тис грн.

Фото без опису

У різному було обговорене питання розгляду петиції «Про запобігання появі безпритульних тварин», де начальник відділу земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Тетяна ЧЕПЕЛЯНСЬКА проінформувала присутніх про виділення коштів для стерилізації безпритульних тварин, а представник поліції зазначив, що від мешканців селища надійшла заява щодо цього інциденту.  Наразі проводяться необхідні процесуальні заходи для встановлення повних обставин та причетних до цього осіб. Свідків та очевидців просимо надати будь-яку інформацію, яка допоможе слідству. Відомості будуть внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 299 Кримінального кодексу України — жорстоке поводження з тваринами. Санкція статті розпочатого слідства передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк від одного до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до трьох років.

Фото без опису

Прийняті рішення та результати поіменного голосування засідання 38 сесії селищної ради VIII скликання будуть оприлюднені на офіційному вебсайті Маньківської селищної ради для ознайомлення у строки визначені Законом України «Про доступ до публічної інформації».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень