Маньківська громада
Черкаська область, Уманський район

У КУ "Центр надання соціальних послуг" відбулася зустріч, присвячена 210 річниці від дня народження Т.Г.ШЕВЧЕНКА

Дата: 11.03.2024 16:12
Кількість переглядів: 60

До 210 - тої річниці з дня народження великого Кобзаря слухачі КУ "Центр надання соціальних послуг" готувалися заздалегідь, адже вирішили зібрати факти про нього як художника.

Фото без опису

"Т.Г. Шевченко - художник" - саме під такою назвою відбулася зустріч, яку провела Надія Дмитрівна. "Світова спільнота звикла бачити Тараса Шевченка старим дідуганом в кожусі і шапці, насунутій на очі", - розпочала вона свою розповідь. Це було на руку радянській пропаганді, мовляв, які пророки, така й нація... Та у свідомості кожного українця він по праву займає місце національного героя. За життя Т. Шевченка цінували більше як художника, ніж як поета, тому що талант художника проявився в нього значно раніше. Улюблений учень Карла Брюллова в 1860 році був удостоєний звання Академіка гравіювання від імператорської Академії мистецтв. За роки навчання був нагороджений двома срібними та золотою медаллю. Роботи його різнопланові. Працював як портретист, як пейзажист, став основоположником побутового жанру. Велике місце в доробку художника займають офорти, які ввійшли до серії "Живописна Україна", що є гордістю нації.

Фото без опису

Присутні з цікавістю розглядали його автопортрети, неперевершені копії картин ,"Селянська родина", "Тополя", "На пасіці", "Циганка - ворожка", "Знахар". Велике захоплення викликала ілюстрація картини "Катерина". Цікавим доповненням була розповідь Галини Риженко про творчість художника під час заслання. Всіх вразили "Місячна ніч на Кос - Аралі", "Сад біля Новопетрівського укріплення", "У в'язниці"...

Людмила Бузовська розповіла про роботи над гравюрами, презентувала для розгляду ескізи портретів коханої Ликерії та матері художника Катерини Бойко. На завершення зустрічі прозвучала пісня на слова Т. Шевченка "Реве та стогне Дніпр широкий".

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень